TULOSSA: Kuvanveistäjä Yrjö Liipolan näyttely

Tampereen Suomalaisella Klubilla on pian tutustuttavana kuvanveistäjä Yrjö Liipolan (1881 – 1971) näyttely. Tapahtuman järjestää Ari Kupsus Gallery.
Yrjö Liipolan näyttelyn avajaiset ovat Tampereen Suomalaisella Klubilla (Puutarhakatu 13) tiistaina 2. toukokuuta klo 18.00. Avajaispuheet: Tampereen Suomalaisen klubin puheenjohtaja HT Pasi-Heikki Rannisto ja Koski TL:n kunnanjohtaja Henri Partanen.
Näyttelyn esittelee galleristi Ari S Kupsus.
Näyttely on avoinna kevään ja kesän. Klubilla toimiva ravintola Lilia on auki
ma-pe klo 10.30 – 14.00, jona aikana voi käydä näyttelyä katsomassa.

Yrjö Liipola on suomalainen kuvanveistäjä joka asui yli 30 vuotta Budapestissa, Unkarissa. Hän valmistui Turun taideyhdistyksen piirustuskoulusta vuonna 1900 ja jatkoi taideopintojaan useissa Euroopan kaupungeissa, ensin Firenzen Kuvataideakatemiassa, sen jälkeen Roomassa, Berliinissä ja Pariisissa. Vuonna 1904 Liipola joutui pakenemaan Suomesta koska vastusti Venäjän ylivaltaa kotimaassaan.

Yrjö Liipola matkusti Itävalta-Unkarin monarkiaan kuuluvaan Budapestiin, jossa hänen lahjakkuutensa loi sensaation kaksoismonarkian aateliston keskuudessa. Nämä pitivät nuoren kuvanveistäjän Italian renessanssia muistuttavasta tyylistä. Liipola sai lukuisia tilauksia hautakivistä ja häneltä tilattiin yli 100 muotokuvaveistosta. Liipolan tärkeitä asiakkaita Unkarissa olivat Habsburgin arkkiherttua Ferenc József, Saksin prinsessa Anna, arkkipiispa kreivi Gyula Zichy, kreivitär Károlyi sekä moni muu aristokraatti sekä museo/kaupunki. Suomeen Liipola valmisti lähinnä julkisia patsaita. Liipolasta tuli unkarilaisten taidepiirien täysivaltainen jäsen, varsinkin vuonna 1009 Venetsian biennalen suuren mediahuomion jälkeen. Biennalessa Liipola esiintyi unkarilaisten taiteilijoiden kanssa unkarilaisena taiteilijana nimellä ”György Liipola”. Samana vuonna Itävalta-Unkarin hallitsija keisari Frans Josef osti Liipolalta pronssisen veistoksen ”Székely-puutyöläinen” ja Unkarin valtio puolestaan ”Kuiskaaja-patsaan” Kuvataidemuseolle. Budapestin pääaukiolla olevan Ede Kallósin veistämän Vörösmartyn patsaan jalustalle asetettiin Yrjö Liipolan muistolaatta heinäkuussa 2009. Tämä paikka valittiin muistolaatalle koska Liipola opiskeli Ede Kallósin johdolla, ja Kallós kopioi Liipolan kasvot veistosryhmän nuoren idealistisen lippua kantavan opiskelijan kasvoihin.

Taiteellisten saavutustensa lisäksi Liipola toimi myös Suomen konsulina Unkarissa, käänsi unkarilaista kirjallisuutta suomeksi ja meni naimisiin unkarilaisen kreivittären, Maria de Foerster’n, kanssa. Kun pariskunta muutti takaisin Suomeen, Liipolasta tuli Unkarin konsuli.

Vuonna 1956 Liipola lahjoitti veistoskokoelmansa Kosken kaupungille. Noin 180 taideteoksen kokoelmalle rakennettiin museo vuonna 1970 (Yrjö Liipolan museo)

Liipolan tärkeimpiä töitä Suomessa on ”Tellervo Tapion tytär”/ ”Diana” (Helsinki, Erottajan puisto), Ylösnousemus (hauta, Tampere), Presidentti J. K. Paasikivi (Helsingin yliopisto), Vapaudenpatsas (Vaasa) sekä ”Kurun haaksirikon muistomerkki” (Tampere).

Tervetuloa!