Unkarin matka 8. – 15.9.2011

Järjestämme 8. – 15.9.2011 matkan Unkariin, Révfülöpiin.  Révfülöp on noin 1200 asukkaan kunta Balatonin pohjoisrannalla. Révfülöpistä on tulossa Sodankylän ystävyyskunta: aiesopimus allekirjoitettiin viime marraskuussa ja varsinainen ystävyyskuntasopimus allekirjoitettaneen syyskuussa matkamme aikana.

Matkan tarkka hinta ei ole vielä tiedossa, mutta se tullee olemaan noin 650 € jäseniltä ja noin 700 € ei-jäseniltä. Lopulliseen hintaan vaikuttaa se, minkälaiset lentoliput hankimme ja saavatko unkarilaiset ystävämme EU-rahaa vierailun järjestämiseen. Matkalle ovat siis tervetulleita myös henkilöt, jotka eivät ole jäseniämme.

Matkalle lähteminen on helppoa: matka alkaa ja päättyy Sodankylän linja-autoasemalla. Eli mukaan lähtevien ei tarvitse itse järjestää kuljetusta lentokentälle tai liittymälentoja Helsinkiin. Matkalla pärjää myös ilman vieraan kielen taitoa, sillä mukana on suomalainen matkanjohtaja ja perillä Unkarissa on aina mukanamme meille niin rakas Judit-täti, joka puhuu hyvin suomea.

Matkan ajan asumme kotimajoituksessa. Se antaa hyvän mahdollisuuden tutustua unkarilaiseen arkeen ja saada uusia ystäviä. Kotimajoitusta ei tarvitse jännittää, sillä useimmilla isäntäperheillä on talossaan erillinen huoneisto vieraiden majoittamiseen. Monet perheet nimittäin hankkivat kesäisin lisätuloja majoittamalla matkailijoita. Ja mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, emme ehdi käydä majapaikassa kuin nukkumassa. Ohjelmaa nimittäin riittää aamusta iltaan.

Myös ruokaa ja juomaa saamme vähintäänkin riittävästi. Aamiainen syödään perheissä. Lounas on useinmiten picnic-tyyppinen. Ja päivä päättyy aina runsaaseen illalliseen. Saamme nauttia perinteisistä unkarilaisista herkuista, ainakin gulassikeittoa on tiedossa.

Syyskuu on yleensä erittäin miellyttävää aikaa Unkarissa. Meille se on vielä täyttä kesää, mutta enää ei ole tukahduttavan kuuma. Ilman ollessa parhaimmillaan saamme nauttia auringonpaisteesta ja noin 20 – 25 asteen lämmöstä. Pahimmillaan voi sitten olla sateista ja tuulista, lämpöä vain noin 10 – 15 astetta. Balatonin vesi on vielä lämmintä, vaikka paikallisten asukkaiden mielestä uimakausi onkin jo ohi.

Matkan alustava ohjelma (muutoksia tulee vielä):

  • to 8.9. lähtö Sodankylästä klo 3:45, lento Rovaniemi – Helsinki – Budapest, perillä Budapestissä klo 10:50. Bussi on odottamassa meitä lentokentällä. Tutustuminen joihinkin Budapestin nähtävyyksiin. Matka Révfülöpiin.
  • pe 9.9. Tutustuminen Révfülöpiin. Vierailu päiväkodissa ja koululla. Kävelyretki Millenium-näkötornille ja Ecserin kirkon raunioille.
  • la 10.9. Koko päivän retki Hévízin termaalikylpylään.
  • su 11.9. Viininkorjuujuhla Badacsonyissa, mm. kansantanssiesitys.
  • ma 12.9. Virallista ohjelmaa kunnantalolla. Purjehdusretki Balatonille.
  • ti 13.9. Tutustuminen Balatonin ylängön kansallispuistoon. Käynti Hegyestün basalttivuorella, Salföldin perinnetilalla ja Szantbékkállan kivimerellä.
  • ke 14.9. Tutustuminen Tapolcan kaupunkiin. Melontaretki maanalaisella joella. Ostoksia.
  • to 15.9. Lähtö lentokentälle noin klo 5:30. Lento Budapest – Helsinki – Rovaniemi. Kuljetus Sodankylään, jossa olemme noin klo 19:30.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset: Riikka Maijanen puh. 040 518 2696, sähköposti riikka.maijanen@pp2.inet.fi (Huom! 25.4. – 3.5. Riikka on Armeniassa eikä vastaa puhelimeen tai sähköpostiin.)