Lainaneuvotteluissa ”läpimurto” 27.6.2012

Unkarin valtionpankin asemaa koskeva lainmuutos tulee parlamentin käsittelyyn 12. heinäkuuta. Kansainvälisen valuuttarahaston pääjohtaja Christine Lagarde ilmoitti kirjeessään 27.6. ministeri Vargalle ja Unkarin hallitukselle, että mikäli keskuspankin asemaa koskeva esitys hyväksytään parlamentissa, luottoa koskeville neuvotteluile ei olisi enää esteitä. Pääministeri Orbán ja valtiovarainvaliokunnan (gazdasági és informatikai bizottság) ja Fideszin parlamenttiryhmän puheenjohtaja Antal Rogán ovat kirjeessään IMF:lle vakuuttaneet, että muutyokset tullaan hyväksymään.

Lainaneuvottelut voivat käynnistyä periaatteessa välittömästi parlamenttikäsittelyn jälkeen. Ilmeistä kuitenkin on, että neuvottelut käynnistyvät vasta syksyllä ja alustavan aikataulun mukaan vuoden lopussa voidaan allekirjoittaa sopimus, joka Vargan mukaan mahdollistaisi n. 15 miljardin euron lainan seuraavaksi kolmivuotiskaudeksi. – Ministeri tarkisti tätä aiempaa aikataulua 29.6. ja uskoi, että sopimukseen päästäisiin lokakuun loppuun mennessä. Varga toivoo neuvottelutulosta, joka antaisi samanlaiset joustavat lainaehdot kuin Puolan saamssa lainassa ja pitää Romanian saamia lainaehtoja liian tiukkoina.

Tietoa neuvottelujen todennäköisestä alkamisesta tervehdittiin ilolla valuuttamarkkinoilla, sen katsottiin vakiinnuttavan forintin asemaa ja lisäävän ulkomaisten sijoittajien kiinnostsusta Unkaria kohtaan. Edelleen laina mahdollistaisi valtiontalouden tasapainottamiseen tähtäävän talouspolitiikan ja estäisi budjettivajeen kasvamisen yli 3 %:iin BKT:stä. (Tätä EU:n komission asettamaa tavoitetta Unkari ei ole kyennyt saavuttamaan yhtenäkään vuonna EU:hun liittymisensä jälkeen.)
Unkarin hallitus aloitti jo vuoden 2011 puolella vamistelut uuden ulkomaisen lainan saamiseksi. Neuvotteluosapuolina ovat olleet Kansainvälinen valiittarahasto, IMF, Euroopan keskuspankki ja EU:n komissio. Unkaria valmistelevissa keskusteluissa on edustanut jo kaksi salkutonta ministeriä, aluksi Tamás Fellegi ja 2. kesäkuuta lähtien Mihály Varga. Varga on Fidesz-puolueen johtohahmoja ja parlamentin jäsen vuodesta 1990, hän on toiminut mm. puolueen varapuheenjohtajana ja parlamenttiryhmän puheenjohtajana ja varapuheenjohtajana sekä vuodesta 2002 valtiovarainvaliokunnan puheenjohtajana. Lainaneuvottelut ovat koko kevään olleet kansalaisten ja median vilkkaan ja joskus hyvin kiihkeänkin pohdinnan kohteena sekä parlamenttikeskustelujen teemana.