Lämpöennätykset paukkuvat

Kesän kestouutisia ovat olleet – paikallisten rajuilmojen aiheuttamien tuhojen ohella – lämpöennätykset. Heinäkuun loppupuoli ja elokuu ovat luonnollisesti ajanjakso, jolloin kesän aiemmat lämpöennätykset lyödään. – 24.8. uutisissa muistutettiin, että helleaalto jatkuu vielä sunnuntai-iltapäivään ja hellevaroitus sääkartoilla on korkein mahdollinen eli punainen. Hortobágy on päiväkausia ollut eräs maan helteisimmistä alueista. Kaupungeissa ja rautatieasemilla jaetaan ohikulkijoille ja matkustajille vesipulloja. Uutisissa esitetään videoclippejä siitä, miten sairaalat tai erilaiset festivaalit pitävät huolta potilaiden tai vieraiden vedensaannista. Jalkapallo-otteluja suurretään iltaan, mikä on terveellisempää sekä pelaajille että katsojille. Kaikkien aikojen 24.8. mitattu lämpöennätys mitattiin Bajanlähistöllä Etelä-nkarissa: 40,4 oC, tähänastinen ennätys on ollut 39,1oC. Myös aiemman 25.8. mitatun ennätysämpötilan (39,2 oC)  odotetaan rikkoutuvan lauantaina.  Ilma ilkaa viilentyä vasta sunnuntaina. – Helleaalto ja kuivuus ovat tuoneet mukanaan toisen uutisissa toistuvasti esiintyneen vitsauksen: metsä- ja  maastopalot. Uutisten mukaan Dunántúlin Szakalyssa (Tolnan lääni) turve on palanut jo viikkoja ja jatkuva savunmuodostus on piinannut alueen asukkaita. Paloviranomaiset totesivatkin uutisisissa alistuneina, että palo saadaan sammutettua vasta, kun sataa riittävästi.

– Kun lämpötila putosi ennustusten mukaisesti oli tiistaina seurauksena kaikkien aikojen kylmin  28. elokuuta, sillä aamukuuraisessa Zaborissa (Pohjois-Unkarin Nógrádin lääni)  mitattiin lähes pakkaslukemat: 1,7 oC, aiempi ennätys 28. elokuuta oli 3,7 oC.

.