25.8. – kunnian vai häpeän päivä?

Uutisten mukaan vastamielenosoittajien äänekkäät vastalauseet seurasivat puolisotilaallisen Új magyar gárda -organisaation (Uusi unkarilainen kaarti)  jäsenten ja tukijoiden järjestäytymistä Kodaly körondilla ja marssia Andrássy-katua pitkin Sankareiden aukiolle (Hősök tere). Aukio oli valittu viisi vuotta sitten perustetun ja myöhemmin lakkautetun niinikään puolisotilaallisen Magyar Gárda-organisaation perustamisen vuosipäivän kansalliseksi juhlapaikaksi – joskin uutisten mukaan osanottajat täyttivät vain neljänneksen aukiosta. Poliisi esti kulkueeseen osallistuvien ja sitä äänekkäästi vastustavien välisen käsirysyn ja pidätti muutamia vastamielenosoittajia.

Nykyisen Jobbik-puolueen puheenjohtaja Gábor Vona oli sotilashautojen hoitamista ja hyväntekeväisyystyötä varten perustetun Unkarilaisen kaartin (Magyar Gárda) luoja, mutta kaarti tuli pian tunnetuksi mielenosoitusmarsseistaan romanien asuttamissa kylissä ja kaupunginosissa. Tapahtuneiden laittomuuksien takia oikeus lakkautti kaartin 2009. Kuluvana vuonna on perustettu Uusi unkarilainen kaarti, Új magyar gárda, joka on pyrkinyt organisoitumaan läänitasolla ja järjestää uusien jäsenten valatiaisuuksia.

Jobbik-puolueen puheenjohtaja puhui Sankareiden aukiolla kertoen, että kaarti perustettiin antamaan toivottomuudessa toivoa, reménytelenségben reményt. Hän korosti uuden kaartin ja puolueensa yhteenkuuluvuutta, molemmat taistelivat Pyhän kruunun maiden puolesta (Szent korona országaiért), so. sellaisen Unkarin puolesta, joka oli valtiona ollut olemassa ennen 1. maailmansotaa, ”eivätkä ne tulisi tästä taistelusta koskaan luopumaan”. Vona päätti puheensa kaartin käyttämään iskulauseeseen ”Adjon az Isten!” (Jumal’ antakoon).

Hallitus kertoi tiedonannossaan, että tilaisuuden järjestämisestä oli annettu oikeuden päätös ja tilaisuus oli siis lailinen; hallitus toimii oikeusvaltion periaatteiden mukaisesti, mutta yhtyy mitä vähimmässä määrin kaartin edustamiin ajatuksiin. MSZP puolestaan piti päivää ”häpeän päivänä” (szégyen napja) ja katsoi, että aukiota ei olisi pitänyt antaa kielletyn kaartin perustamisen vuosipäivän viettopaikaksi. – Internetsivuillaan uusi kaarti käyttää lakkautetun vanhan kaartin symboleja ja tunnuksia. Kaartin ”ohjelmajulistuksen” (Egy szándék, egy akarat… – Yksi tarkoitus, yksi tahto… ) mukaan kansalaiset eivät voi enää sietää asuinalueillaan kasvavaa rikollisuutta…, joka näyttää kuuluvan tiettyjen kansanosien jokapäiväiseen elämään. Uusi kaarti tukee myös paikallisesti järjestysta valvovien ryhmien, polgárőrség, perustamista ja toimintaa.  Edelleen uutisten mukaan poliisi kielsi Dunántúlin Csókakőssä (Keski-Unkari, Fejérin lääni) kaartien uusien jäsenten valajuhlan ilmoittamalla, että asutuskeskusessa oli meneillään poliisioperaatio ja vain alueella suvat saivat kulkuluvan.