Pilaantuneita elintarvikkeita

17.8.2012. Elintarvikkeiden laatua valvovat terveysviranomaiset löysivät MTV:n uutisten mukaan kaikkiaan lähes 40 tonnia pilaantuneita tai vanhentuneita erintarvikkeita eräästä Budapestin 10:nnen kaupunginosan varastosta. Elintarvikkeet, kuten pakastekala, simpukat ja katkaravut sekä erilaiset makaronit ja kuivatut sienet oli tuotu Kauko-Idästä. Osa tuotteista oli pilaantunut, osa vanhentunut jo vuosia sitten, osan alkuperää ei voitu lainkaan selvittää. Viranomaisten mukaan löyhkä varastossa oli lähes sietämätön. – Varastosta toimitettiin elintarvikkeita eri puolilla Unkaria toimiviin aasialaisiin ravintoloihin, mutta viranomaisilla ei ole tietoa, kuinka moneen ravintolaan elintarvikkeita toimitettiin. Pilaantuneiden eintarvikkeiden varastointi ja edelleen myynti paljastui, kun terveysviranomaiset löysivät viime viikon lopulla pilaantuneita elintarvikkeita eräästä kőbányalaisesta liikkeestä Budapestissa. Uutisten mukaan elintarvikkeet hävitettiin ja yrityksen toimintaa tutkitaan. Elintarvikkeita varastoinutta ja edelleen myynyttä aasialaista yrittäjää uhkaa usean miljoonan forintin sakko.

Viime viikolla kerrotiin Clostridium botulinum -bakteerin erittämän hermomyrkyn aiheuttamasta hengenvaarallisesta botuliinimyrkytyksestä, jonka aiheuttajaksi paljastuivat pilaantuneet elintarvikkeet. Myrkytyksen saaneen naisen tila heikkeni nopeasti, mutta uutisten mukaan ulkomailta saatu vastamyrkky pysäytti myrkytyksen enemisen. Potilasta pidetään tiedottomana ja lääkärit selvittävät myrkyn aiheuttamia vaurioita.

Viime viikolla Tshekissä tapahtui toinen vakava myrkytysonnettomuus, kun elintarvikeliikkeistä ostetun alkoholin nauttimisesta seurasi useita metyyliakoholin aiheuttamia myrkytyksiä, joista lopulta 20 johti viikon kuluessa kuolemaan. 17.9. 2012 uutisten mukaan Pohjois-Slovakian Eperjesissä paljastui viikonloppuna niin ikään, että verkkokaupasta muovikanisterissa ostettu luumupálinkaerä sisälsi metyylialkoholia ja aiheutti yli kymmenelle henkilölle myrkytysoireita. Tshekissä väkevien alkoholijuomien myynti on kielletty, kunnes metyylialkohoia sisältäneet erät on saatu identifioitua.

Aiemmin kesällä kerrottiin useiden tonnien lihaerästä, joka tuhottiin Budapestissa, kun sen alkuperää ei kyetty selvittämään.