Huippu-urheilua ja investointeja urheiluun

16.10.2012. Melontahopeaa (K-2, 500 m) yhdessä parinsa kanssa Lontoon olympialaisissa voittanut Natasa Douchev-Janics nousi jo viikko sitten urheiluotsikoihin uudelleen, kun tuli tietoon, että urheilutähti tulisi muuttamaan Serbiaan. Nyt uutiset vahvistivat tiedon ja näyttivät lyhyen palan Douchev-Janicsin haastattelusta, jossa tämä pyysi, etteivät unkarilaiset alkaisi vihata häntä tuon päätöksen takia. Tekoa pidettiin kuitenkin mm. urheilusosiologien mielestä epäeettisenä. Huippu-urheilija, élsportoló, ei ole mikä tahansa kansalainen,joka voi vapaasti valita kotimaansa, ei ainakaan silloin, jos hän on valmennuskaudellaan nauttinut yhteiskunnan tukea kuten tehokkaan harjoittelun mahdollistavaa apurahaa tai saanut jälkikäteen maksetun palkkion olympia-menestyksestään. (Douchev-Janics oli olympiahopeansa ansiosta palkkionsaajien joukossa.)

Unkarin olympiakomitean, MOB, puheenjohtajisto teki Douchev-Janicsin ilmoituksen jälkeen päätöksen 16.10., että jokainen huippu-urheilija tulee jatkossa allekirjoittamaan ennen stipedin tai apurahan maksatuksen aloitttamista sitoumuksen, jonka mukaan hän tulee myös kilpailemaan ”Unkarin väreissä”. Tuki voidaan pyytää takaisin urheilijalta, joka unkarilaisella tuella, kuten maksimissaan 400000 forintin kuukausittaisella Gerevich-apurahalla, valmentautuu, mutta muuttaa sitten ulkomaille. Näin tullaan tekemään niiden urheilijoiden osalta, jotka menestyivät Lontoossa tai jotka ryhtyvät valmentautumaan Rio de Janeiron olympialaisia varten. Uutisissa haastateltiin myös toista melojaa, Roland Kökényiä (K-2, 1000 m), joka piti päätöstä perusteltuna ja katsoi olevansa monesta asiasta kiitollinen kotimaalleen, josta hänen ei tulisi mieleenkään muuttaa pois. Uutisissa esitettiin arvio, että mikäli Unkarin olympiakomitea tekee asiassa päätöksen, tammikuussa 2013 yhteensä 300-400 urheilijaa pyydetään allekirjoittamaan suunniteltu sitoumus.

16.10.2012. Győrin uusi urheilustadion-, elämyskeskus- ja vapaa-aika- sekä hotellikompleksi valmistui ja vihittiin käyttöön. Länsi-Unkarin l. Dunántúlin Győrissä avattiin uusi stadion, jota uutisten mukaan voidaan pitää Unkarin ja Keski-Euroopan ajanmukaisimpana. Alueen rahoituksesta ja rakentamisesta on vastannut unkarilainen yhteenliittymä QUAESTOR, joka itsekin ihmettelee ja ylpeilee, että 50 mrd. forintin rahoitus- ja rakennussuunnitelmat kyettiin viemään lävitse unkarilaisin voimin, Új Széchenyi terv tuki suurhanketta 250 milj. forintilla. Yksin 200 vieralle suunniteltu neljän tähden kuusikerroksinen hotelli, josta on esteetön näköala stadionille, työllistää 90 henkeä, mutta koko hanke käynnistyessään tarjoaa lisäksi työpaikan noin 400:lle.

Kompleksin urheilulle pyhitetty osa on myös UEFAn vaatimuksia vastaava stadion keinonurmineen sekä 20000 katsojalle rakennettu katsomo, joka on laajennettavissa 30000 katsojalle sekä asiaankuuluvat harjoittelutilat. Kiinteistökokonaisuus palvelee urheilun ohella keskeisesti myös alueen taloudellista toimintaa. Elämyskeskuksella, vapaa-aika- ja ostoskeskuksella ja toimistokerroksella on käytettävissään 40000 m2, näyttely- ja messualueen laajuus on 3000 m2, lisäksi ”pakettiin” kuuluu ilmainen parkeeraus-mahdollisuus 2000 autolle.