Kolme mielenosoitusta Miskolcissa 17.10.

17.10.2012.  Mielenosoituksia Avasin kaupunginosassa, demonstrációk az Avas lakótelepen, aloitti uutisankkuri. Kolme ryhmittymää, kaksi puoluetta, Jobbik ja Demokraattinen koaliitio, sekä paikallinen romanien itsehallintoelin järjestivät samana päivänä mielenosoituksen Miskolcin Avasin kaupunginosassa, Avasi lakótelep (lakótelep, ”asumalähiö”). Uutisten mukaan kaupungissa ei ole koskaan aikaisemmin ollut niin paljon poliiseja kuin heitä oli nyt valvomassa järjestystä. Päivä sujuikin ilman välikohtauksia.

Paikallinen romanien itsehallintoelin, helyi roma őnkormányzat tai virallisemmin Miskolc Megyei Jogú Város Cigány Nemzetiségi Őnkormányzata kutsui mielenosoitukseen kaikkia, jotka halusivat osoittaa mieltään vihapuhetta ja syrjintää vastaan, gyűlölet és kirekesztés ellen.

Jobbik-puolueen mielenosoitus, jota johti puolueen puheenjohtaja Gábor Vona, oli koonnut useita satoja kansalaisia mielenosoitukseen, jossa kannettiin huolta siitä, että yleinen turvallisuus, közbiztonság, on hävinnyt Unkarista. Mielenosoittajien mielestä kaupungin johto on toimenpiteillään lakaissut ongelmat maton alle. Vonan mukaan asukkaiden sosiaalinen asema on heikentynyt, yleinen turvallisuus hävinnyt ja terveydentila romahtanut. – Mutatis mutandis viesti oli pitkälle sama kuin 19. elokuuta Ceglédin mielenosoituksessa, jossa nostettiin korostetusti esille romanien tekemät rötökset, cigánybűnözés.

.Demokraattinen koaliitio, Domokratikus koalíció kertoi viestinään, ettei kaupungin Fidesz-puoluetta edustava johto eikä Jobbik ole kumpikaan tehnyt mitään tilanteen paratamiseksi. – Puolueen johtaja Ferenc Gyurcsány nousi otsikoihin ja uutisiin tammikuun lopulla. Tuolloinn miskolcilainen Eszák-Magyarország -lehti kertoi, että aiempi pääministeri saatuaan kutsukirjeen muuttaisi erään paikallisen kannattajansa luokse kolmeksi päiväksi Avasin kaupunginosaan perehtyäkseen asukkaiden elämään ja ongelmiin, joista poliitikoilla ei kutsujan mukaan ollut mitään käsitystä.

Uutisissa siteerattiin lyhyesti Miskolcin pormestarin, Dr. Ákos Krizan (Fidesz)  lausuntoa, jonka mukaan mielenosoitukset eivät palvele kaupungin eikä sen asukkaiden etua. Omalla internetsivullaan Kriza totesi: ”Niille, jotka ovat tänään muuttaneet Avasin asuinalueen poliittiseksi leikkikentäkseen, ei ole tärkeää asukkaiden turvallisuudentunne vaan kannattajien hankkiminen.” Kriza ei kiellä Avasin sosiaalisia ongelmia, mutta vakuuttaa, että alue on mainettaan parempi ja että nykyinen kaupugin johto on – hänen mukaansa ”edeltäjästään poiketen” –  ryhtynyt asiassa toimenpiteisiin, joilla mm. heikoimmassa asemassa olevien (= työttömien vanhempien) perheet yritetään nostaa takaisin järjestäytyneen yhteiskunnan piiriin.