Venäläisturistien joulu Hévízissä

Itä- ja Pohjois-Suomen lomakohteiden ja laskettelukeskusten on kerrottu olevan täynnä venäläisiä turisteja, jotka ovat tulleet viettämään vuodenvaihteen pitkää lomakautta. Loppiaisena (6.1.) Unkarin M1:n uutislähetys kertoi, että Balatonin länsikärjen lähelle, Hévízin kylpyläkeskukseen saapuu vuosittain satoja venäläisiä viettämään joulua. Viikon aikana kaikkiaan neljä charter-lentoa saapuu Sármellékin pienelle lentokentälle ja yöpymisiä kertyy kymmenen päivän aikana 5000. Hévízin apulaispormestarin mukaan avokätisesti rahaa käyttävät venäläisturistit (jó költők az oroszok)  tuovat paikkakunnalle todellisen talvikauden pristysruiskeen. Vieraille tarjotaan heidän laskeutuessaan koneesta venäläiseen tapaan leipää ja suolaa ja unkarilaiseen tapaan pálinkapikarillinen. Monet tulijat pitivät sitä poikkeuksellisena vieraanvaraisuutena, osa haastatelluista ilmoittikin tulevansa uudlleen ja eräs kertoi olevansa Hévízissä jo viidettä kertaa ja jumaloivansa sekä Unkaria että Balatonia. Paikallisen hotellin edustaja kertoi, että vieraiden tuloon valmistaudutaan perusteellisesti: ruokalistalle otetaan venäläisiä ruokia ja ravintolapöytien opasteet ovat unkarin, englannin, saksan ja ranskan lisäksi myös venäjäksi. Moskovan patriarkaatti lähettää Hévíziin myös papin pitämään perinteisen joulumessun.

Venäläisturisteista kertominen liittyi myös siihen, että myös Unkarissa joulunaika päättyy loppiaiseen, vízkereszt, kun taas Venäjän ortodoksien, pravoslaavien ajanlaskun mukaan ollaan vasta joulussa. Seuraavaksi uutisessa siirryttiinkin joustavasti loppiaisen säähänliittyviin  uskomuksiin: loppiaissää ennusti sekä seuraavien viikkojen ilmoja että tulevaa vuodentuloa. Samalla kerrottiin, että viimeistään loppiaisena kuuset riisutaan koristeistaan ja viedään ulos roskalaatikoiden viereen tai erikseen tähän tarkoitukseen osoitetuille paikoille. Yksin Budapestissa 0,5 milj. joulukuusta kuljetetaan Rákospalotan jätteenpolttolaitokseen. – Kun me suomalaiset kerromme, että joulunajan jälkeen alkavat härkäviikot, niin katolisen kirkon vahvan aseman seurauksena Unkarissa käynnistyy farsang-aika, jolla tarkoitetaan paastonaikaa edeltävää karnevaaliaikaa, joka suomalaisttain päättyy laskiaiseen.