Minä, te ja muut – romanitaiteilijoiden näyttely Tampereella

Työväenmuseo Werstaalla (Väinö Linnan aukio8) on kansanvälinen romanitaiteilijoiden näyttely Minä, te ja muut, 1.2.—26.5.2013, mukana on myös kahden unkarilaisra romanitaiteilijan Márta Badan ja Erika Lakatosin töitä.

Márta Bada on syntynyt 1951 Erdőtarcasassa noin 25 km Gödöllőstä pohjoiseen. Nykyisin hän asuu ja työskentelee Gödöllőssä, joka on M3 -moottoritien varrella vain noin 30 km pässä Budapestista. Bada syntyi ja kasvoi romaniperinteen keskellä. Vanhemmat keräsivät lumppuja ja valoivat tiiliä. Perheen seitsemästä japsesta vain Márta ja hänen siskonsa kävivät koulun loppuun. Vuosina 1963–1976 hän työskenteli keramiikkatehtaassa suunnitteli ja maalasi käsin lattiaan tarkoitettuja keramiikkalaattoja. Samalla hän halusi kuitenkin kehittää itseään myös maalarina. Hänen taideopettajansa kannustivat häntä harrastuksessaan ja hänen yksilöllinen tyylinsä kehittyi vuosien kuluessa. Vuodesta 1973 Bada on maalannut säännöllisesti ja vuodesta 1979 hän on osallistunut näyttelyihin Unkarissa ja ulkomailla. Hänen aiheensa kumpuavat kotikaupungin tapahtumista ja erityisesti romanien elämästä ja unelmista. Värikylläisissä ja persoonallisissa teoksissa heräävätr henkiin myös hänen äitinsä lapsilleen kertomat tarinat.

Erika Lakatos on romanitaustailnen unkarilainen taiteilija, vokalisti, säveltäjä ja valokuvaaja. Hän opiskeli aluksi teatteria ja draamaa Budapestissa, jatkoi opintojaan Yhdysvalloissa New Yorkissa, jossa hän keskittyi valokuvaukseen ja lauluun. Vuonna 2005 hän palasi takaisin Unkariin ja toimii nykyisin kuvataiteilijana ja kuvataiteen opettajana ja muusikkona. Esillä olevissa valokuvissaan hän yhdistää erilaisia tekniikoita, valokuva on lähtökohta, josta varsinainen työ kehittyy maalaustaiteen keinoin. Hän käsittelee esim. polaroidilla kuvattauja kuvia voimakkain ekspressiivisin värein. Hänen töissään esiin nousee romanien identiteetti ja tämän identiteetin tarkastelu kulttuurisena, poliittisena ja esteettisenä kysymyksenä tai ilmiönä. Hän kehittelee töissään näitä ilmiöitä monipuolisesti ja aidosti. Musiikki ja kuvataide ovat hänelle rinnakkaisia esittämistapoja, hänen romaniperinteeseen kytkeytyvä musiikkinsa on saanut vaikutteita myös jazzista, juutalaisesta klezmer-musiikista, unkarilaisesta, romanialaisesta kansanmusiikista.

Muut romanitaiteilijat Werstaan näyttelyssa ovat:

  • Lita Cabellut, Espanja
  • Sara Elter, Italia
  • Delaine Le Bas, Iso-Britannia
  • Maja Ljubotina, Slovenia
  • Kiba Lumberg, Suomi
  • Marika Schmidt, Itävalta