Megrázó történet következik – seuraavaksi järkyttävä uutinen


Unkarin M1:n uutislähetyksen loppupuolelle on sijoitettu sellaisia rikosuutisia ja onnettomuuksia, joilla katsotaan olevan yhteiskunnallista merkitystä.Tällaisia ovat esim. edellisen vaalikauden ylimpien hallintovirkamiesten väärinkäytökset, korruptioepäilyt, ja toimivallan ylitykset, joiden seurauksena on jotain myyty alihintaan tai solmittu sopimuksia ylihintaan. – 10. helmikuuta tällainen onnettomuusuutinen oli usean henkilöauton ketjukolari esikaupungin asuinkadulla. Viimeiseksi kuuden auton sumaan ajoi katua aurannut kuirma-auto. Syynä ketjukolariin oli viime päivien runsas lumentulo ja jää, joka oli tehnyt kadut liukkaiksi, pakotti ajamaan edellisten autojen tekemissä urissa, väärä tilannenopeus ja tottumattomuus talviajoon, viime kädessä siis kuljettajan taitamattomuus. Uutisten toimittaja oli ehtinyt kameramiehineen paikalle ja oli kertomassa, miten auto toisensa jälkeen oli ajanut edellään olevan perään, kun viimeisenä sumaan ajoi em. kuorma-auto, joka liukuu videoleikkeessä eteenpäin jarrut pohjassa, menettää täysin ohjautuvuutensa ja rysähtää sivuttain autosuman viimeisen auton perään ja koko autoletka painui hiukan kokoon. Henkilövahingoilta vältyttiin, mutta peltiä kolisteltiin aika lailla.

Unkarissa on runsaasti pientaloja, suomalaisittain omakotitaloja, esikaupunkialueilla ja maaseudulla. Rusko- ja kivihiiltä tai maakaasua lämmönlähteenä käyttävät voimalat syöttävät kuumaa vettä putkistoihin, sillä kaukolämpö on suosittu lämmitystapa. Monissa pientaloissa on kuitenkin asuntokohtainen, useimmiten kaasulla toimiva lämmitys, lisäksi. asuntokohtainen lämmin käyttövesi lämmitetään usein boilereilla, joissa lämmönlähteenä on kaasu. – Uutisissa on muistutettu toistuvasti kotitalouksien savuhormien nuohouksesta sekä lämmönlähteiden säännöllisistä tarkastuksista, jotka ovat lakisääteisiä. Lisäksi mainostetaan hiilimonoksidi- eli häkävaroittimia, jotka ovat smaanlaisia kuin meidän palovaroittimemme. Näistä varotoimenpiteistä ja tiedottamisesta huolimatta joudutaan uutisissa viikottain kertomaan useista onnettomuuksista, joissa yksi tai useampi huoneistossa asuva on saanut häkämyrkytyksen tai sen oireita tai on menehtynyt häkään. Onnettomuuksia tapahtuu nimenomaan pientaloissa ja vuokra-asunnoissa, joiden turvallisuutta vuokranantaja ei ole asianmukaisesti valvonut. Toistuvien onnettomuuksista kertovien uutisten oletetaan toimivan varoituksena, mutta näin ei näytä tapahtuvan.