EU-budjetti parlamentissa

Keskustelu EU:n seuraavan rahoituskauden budjetista jatkui parlamentissa. Pääministeri antoi neuvotteluista selonteon päiväjärjestyksen ulkopuolella. Pääministeri toisti ilmoituksessaan Brysselin päätöksestä aiemman kantansa, että EU:n seuraavaa rahoituskautta koskeva tulos, josta sovittiin viime viikolla Brysselissä, oli Unkarin tähän asti suurin voitto sitten maan liittymisen EU:hun vuonna 2004. Unkari oli toisella tilalla Liettuan jälkeen, jos lasketaan tuet kansalaista kohden. Vaikka EU:n budjetti supistui, Unkari voi laskea, että se on samaassa nykyisen 660000 forintin asemesta 712000 Ft kansalaista kohden kaudella 2014–2020. Pääministeri piti menestyskenä myös sitä, että Unkarin neljän alikehittyneimmän alueen tuki ei laskenut kuten ei myöskään maataloudelle maksettava tuki. Hyvä tulos johtui pääministerin mukaan kahdesta tekijästä: rohkeudesta eli siitä, että ryhdyimme puolustamaan etujamme ja liittoutumisestamme muiden samassa asemassa olevien Keski-Euroopan maiden (Ranska, Puola ja Romania) kanssa. Unkari sai neuvotteluissa suurin piirtein kaiken sen, mikä oli saavutettavissa. Kehityksessään pahimmin jälkeenjääneiden alueiden kasvua kiihdytetään 1,5 mrd:n euron määrärahalla. Orbán kuitenkin korosti, että EU-budjetin tarjoama tuki oli vain mahdollisuus, hallituksen on tarkoitus kohdistaa 60 % tuista taloudellisen kasvun tukemiseen.

Oppositio ei pitänyt neuvottelujen loputulosta menestystarinana, sikertörténet. Sen laskelmien mukaan saatu tuki oli itse asiassa pienempi kuin nykyisellä rahoituskaudella. MSZP:n Mesterházy arveli, että forintteina saadun tuen määrä riippui ennen kaikkea laskelmissa käyteytsä euron ja forintin kurssista. LMP:n Schiffer arvioi,omien laskelmiensa perusteella, että pääministerin unkarilaista kohden laskema tuki voi kasvaa 712000:een forinttiin vain jos 787000 unkarilaista muuttaa maasta. Jobbik-puolueen Vona arvioi puolestaan, että paremmin vertailtaviin lukuihin olisi päästy euromääräisillä laskelmilla.

Fideszin parlamenttireyhmän puheenjohtaja Antal Rogán muistutti, että maan saama nettotuki oli EU:lle suoritettujen maksujen ja saatujen määrärahojen euromääräinen erotus. Päättyvällä rahoituskaudella nettotuki on 24,926 mrd. euroa ja 2014 alkavalla kaudella 25,004 mrd. euroa, jolloin erotus on 80 milj. euroa. Pääministerin mukaan oli vahinko, jos selvien lukujen perusteella unkarilaisten saavuttama menestys oli oppositiolle tappio. Hänen mielestään (vuoden 2010 parlamenttivaalien maksiimia siteeraten) Maa on yksi ja maan etu on myös opposition etu, Egy az ország, az ország sikere az ellenszék sikere is.