Szomzédok – Unkarin ”Kotikatu”

M1:n uutiset raportoivat 24.1.2013 myös uusista näkokulmista lähimenneisyyteen. Samanlaisin tuntein kuin suomalaiset muistelevat Kotikatu-televisiosarjaa, unkarilaiset muistavat oman ”kotikatunsa”, 13 vuotta esitetyn ”Naapurit” eli Szomzédok-sarjan, jonka kuvaukset aloitettiin vuonna 1986. Sarjan ensimmäinen jakso esitettiin 1987 aiheenaan muutto uuteen lähiöön ja uuteen asuntoon, joka sarjassa esiintyvän rakastuneen nuorenparin mielestä oli ”maailman kaunein”. Sarjan tapahtumapaikka, Gazdagrét-nimellä tunnettu kerrostalolähiö, rakennettiin 1983–1989 ja siitä tuli osin televisiosarjankin takia eräs Budapestin suosituimmista lähiöistä, ”kaunein asuntoalue”, lakótelep. Myös Unkarin valtio oli ylpeä lähiöstä, jota jälkeenpäin arvioiden voidaan pitääkin eräänä sosialistisen rakennustuotannon elementtirakentamisen viimeisimmistä saavutuksista. Kun Neuvostoliiton valtionpäämies teki 1986 valtiovierailun Unkariin, käynti Gazdagrétin lähiössä kuului rva Gorbatshovin vierailuohjelmaan.

Jo 13 vuotta sitten päättyneen sarjan herätti tavallaan uudelleen henkiin tavanomaisesta poikkeaviaia tutustumiskäyntejä turisteille organisoiva BUPAP – Budapestiasfalt projekt. BUPAPin ohjelmassa on useita retkiä, joilla tutustutaan poikkeuksellisiin kohteisiin ja avataan kaupunkiympäristöön samalla turistille uusi ja poikkeuksellinen näkökulma. Samassa talossa asuvien perheiden elämää kuvattiin siinä määrin tunnollisesti dokumentoiden, että on mahdollista sanoa, missä asunnossa mikin sarjanäytelmän perhe asui. BUPAPin ”lähiökävelyyn” osallistuvat voivat vierailla myös sarjasta tutussa koulussa, nykyisin Gazdagrét-Csíkihegyek általanos iskola. Opettajainhuone, tanári szoba, tuntuu tosin koulun sarjaa aikanaan seuranneesta koulun nykyisestä rehtorista tosielämässä pienemmältä kuin sarjassa. Sarjan henkilöistä tuli unkarilaisille lähes todellisia ”naapureita” (kuten ”kotikatulaisistakin”), ja heidän ”kotilähiöstään” kaikille tuttu tienoo. BUPAPin  retkeen osallistuville Gazdagrétiä esitellään nyt sarjan tapahtumapaikkana, mutta myös järjestelmänvaihdoksen ajan – ja sitä edeltäneenkin vuosikymmenen –  asumis- ja rakentamisideaaleja kuvaavana asuinalueena, rendszerváltáskori lakótelep.