Unkarin 1. satelliitti yksivuotias!

13,2. oli unkarilaisille tekniikan ja luonnontieteiden opiskelijoille myös merkkipäivä: Unkarin ensimmäinen satelliitti, műhold, joka sai nimen Masat-1, on maata kiertävällä radallaan saavuttanut yhden vuoden iän. Vuosi sitten myös sateelliitin laukaiseminen radalleen uutisoitiin näyttävästi. Alun alkaen oli arvioitu, että sateellitti toimisi neljännesvuoden, mutta kilon painoinen satellitti on välittänyt informaatiota lähiavaruudesta jo vuoden ajan. Satellittia pidetään erinomaisena osoituksena yliopistojen, yritysten ja opiskelijoiden yhteistyöstä, kertoi uutisissa ilmeisen ylpeänä myös ”vuosijuhlassa” läsnä ollut ministeriön valtiosihteeri..

Vuonna 2007 joukko innostuneita Budapestin teknillisen ja taloustieteellisen yliopiston, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BME.n opiskelijoita ja tohtoriopiskelijoita sai idean rakentaa pieni satelliitti eli tekokuu. Opiskelijoita rohkaisi idean toteutukseen kaksi BME:n laitosta, Sähkötekniikan laitos, Elektronikus Eszközök Tanszéke sekä Laajakaistayhteyksien elktromagneettisen teorian laitos, Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék, joita tuki kolmantena BME:n Avaruustutkimuksen yksikkö, BME Űrkutató Csoport. Yhteistyöhön saatiin mukaan lisäksi seitsemän ulkopuolista yritystä ja trutkimuslaitosta sekä sponsoreina noin 50 yritystä.