Perustuslaki ei ole leikin asia!

Az alkotmány nem játék – perustuslaki ei ole leikin asia. Tämä banderollin tai mielenosoittajien julisteen viesti oli viime viikolla mukana monessa uutislähetyksessä, kun kerrottiin, että 1.1.2012 voimaantulleen uuden perustuslain, alaptörvény, 4. muutosesitys tulisi parlamenttikäsittelyyn 11.3.2013. Uutisten mukaan EU:n komission puheenjohtaja José Manuel Barroso oli käynyt asiasta puhelinkeskutelun pääministeri Orbánin kanssa, joka myöhemmin viime viikolla Barrosolle lähettämässään kirjeessä on vakuuttanut muutosesitysten noudattavan EU:n päätöksiä ja eurooppalaisia normeja. – Konkreettisesti perustuslain muutoksella päätettiin seuraavista asioista:

  • tupmittiin kommunismi
  • tunnustettiin eri kirkkokunnat
  • tehtiin mahdolliseksi opiskelusopimusten käyttö, ts. valtion subventoiman opiskelupaikan vastaanottanut sitoutuu työskentelemään määräajan unkarissa
  • kiellettiin majoittuminen yhteisessä tai julkisessa käytössä oevilla paikoilla, közterület
  • purettiin perustuslakituomioistuimen, alkotmánybíróság, Ab, ennen vuotta 2012 tekemien päätösten sitovuus.

Muutokset hyväksyttiin parlamentissa äänin 265–11. Jobbik puolueen 33 edustajaa pidättäytyi äänestyksestä. MSZP:n 76 edustajaa ei osallistuinuit asian käsittelyyn eikä valtionpäivien työskentelyyn koko päivänä julistaen päivän Unkarinn demokratian surun päiväksi, a magyar demokrácia gyásznapja, ja ripustaen vatiopäivätalon kahteen ikkunaan mustan surulipun.  MSZP:n puheenjohtajan mukaan pääministeri tuodessaan muutosesityksen parlamenttiin haluaa kostaa kaikille niille, jotka viime viikkoina ja kuukausina ovat päättäneet toisin kuin hän olisi halunnut. Jobbik-puolueen edustaja näki esityksessää myös hyvää, mutta katsoi sen rajoittavan sananvapautta. LMP:n Schifferin mukaan hallitus on purkamassa oikeusvaltiota, leépíti a jogállamot.

Uutisissa viitattiin myös Euroopan neuvoston ns. Venetsia-toimikunnan ja Unionin sekä eri kansalaisjärjestöjen esittämiin huolenilmauksiin, joissa oli pahoiteltu sitä, että niille ei ollut varattu riittävästi aikaa perehtyä asiaan. Fideszin edustaja ilmoitti, että hallitus oli valmis vastaamaan tiedusteluihin ja jopa toivoi niitä. – Presidentti János Áder oli maanantaina virallisella virailulla Saksassa isäntänään liittopresidentti Joachim Gauck. Omassa tiedonannossaan Áder ilmoitti perehtyvänsä asiaan palattuaan Budapestiin normaalin käsittelyjärjestyksen mukaisesti. Aiempi presidentti László Sólyom oli esittänyt julkisuudessa, että presidentti voisi jättää muutosksen allekirjoittamatta, so. vahvistamatta.