Unkarin kansallispäivän juhlan ohjelma perjantaina 15.3.2013

Kalevan kirkon seurakuntasalissa (Liisanpuisto 1) klo 17.30 alkaen

17.30 Valokuvataiteilija László Harisin Unkarin vanhinta raamatunkäännöstä esittelevän
näyttelyn avaus – Rovasti Simo Koho

18.00 Tervehdyssanat – Kansanedustaja Kimmo Sasi
Juhlapuhe – Suurlähettiläs Kristof Forrai

Konsertti

Balázs Szokolay, piano • Péter Szűcs, klarinetti • Csilla Szilvay, sello

Zoltán Kodály ”Hívogató” (Inviting)
Béla Bartók
Improvisations on Hungarian Peasant Songs
Béla Bartók
Three Hungarian Folk Songs from the Csík District
Zoltán Kodály
Epigrams (selections)
György Kurtág
Games (selections)
Bach
Kurtág Gottes Zeit is die allerbeste Zeit (Actus Tragicus)
Johannes Brahms
Trio for clarinet, cello and piano, Op. 114

Unkarin kansallispäivän valtakunnallinen juhla järjestetään tänä vuonna Tampereella

Pianotaiteilija Péter Kiss opiskeli Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem-yliopistossa ja Hochschule für Musik und Theater Hamburg-korkeakoulussa. Hänen opettajiaan olivat mm. Attila Némethy, Balázs Szokolay ja Rita Wágner. Hän suoritti tutkintonsa erinomaisin arvosanoin vuonna 2010. Tällä hetkellä Kiss on tohtoriopiskelijana Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem-yliopistossa ja samalla hän toimii opettajana Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola-musiikkikoulussa ja lukiossa. Kamarimuusikkona hän on säännöllinen esiintyjä festivaaleilla Unkarissa ja hän on esiintynyt monia kertoja useissa Euroopan maissa kuten myös Yhdysvalloissa.Hän on jäsen useassa tunnetussa ensemblessa kuten Ludium ja Trio Inception. Vuonna 2011 Kiss sai erinomaisista musiikillisista ansioistaan Artisjus-palkinnon; Artisjus on unkarilainen tekijänoikeusjärjestö.

Klarinettitaiteilija Péter Szűcs valmistui Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem-yliopiston opettajankoulutusyksiköstä 2006 sekä varsinaisesta Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem-yliopistosta erinomaisin arvosanoin vuonna 2008 opettajanaan mm. Tibor Dittrich. Hän on osallistunut lukuisille kursseille ja lukuisiin festivaaleihin ulkomailla sekä opiskellut mm. Alessandro Carbonaren, Arthur Campbellin ja Nicholas Carbonaren johdolla. Hän on osallistunut menestyksekkäästi useisiin kilpailuihin niin Unkarissa kuin ulkomaillakin. Hänen ohjelmistonsa koostuu lähinnä 1900-luvun ja 2000-luvun – pää- asiassa unkarilaisten – säveltäjien töistä. Szűcs on Ludium-ensemblen ja Oláh Dezső Septet-jazz bandin jäsen.

Sellotaiteilija Csilla Szilvay aloitti sellonsoiton isänsä oppilaana kolmivuotiaana. Myöhemmin hän opiskeli mm. Marko Ylösen, Heikki Pekkarisen ja Heikki Rautasalon johdolla ja jatkoi opintojaan Unkarissa Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem-yliopistossa László Mezőn oppilaana ja valmistui 2009. Vuosina 2010–2011 hän opiskeli kamarimusiikkia Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Stuttgart-korkeakoulussa Saksassa Vogler Quartett-ensemblen ohjauksessa. Csilla Szilvay on esiintynyt useiden kamarimusiikki-orkesterien kanssa sekä esiintynyt soolosoittajana konserteissa ja festivaaleilla ulkomailla. Sen lisäksi, että hän esiintyy kamarimusiikkiorkestereissa, hän työskentelee myös sellon-soiton opettajana Itä-Helsingin ja Espoon kouluissa.

Valokuvataiteilija László Haris aloitti valokuvauksen 6-vuotiaana. Unkarin kansannousun tapahtumia vuonna 1956 hän kuvasi ollessaan 13-vuotias. Hän on saanut töistään lukuisia palkintoja. Tästä nyt esilläolevasta näyttelystään hän totesi, että Vizsolyn Raamattu, ensimmäinen täydellinen raamatunkäännös Unkariksi, valmistui v uonna 1590. Kääntäjä Gáspár Károlyi kirjoitti alkusanoissaan: ”Jokainen meistä voi tuoda lahjoja Herran huoneeseen, toiset voivat tuoda kultaa, hopeaa, jalokiviä, minä tuon, mitä voin eli Raamatun kokonaisuudessaan unkariksi käännettynä.”— ”Minä – so. László Haris – tuon Herran huoneeseen, mitä voin eli kuusi valokuvaa, jotka olen valmistanut. Toiset tuokoot kultaa, hopeaa ja jalokiviä”.