Unkarilainen paavi?

12.3. M1:n uutisista käytettiin 1/3 uutisajasta eli 10 minuuttia 266. paavin valintaan liittyvän uutisaineiston käsittelyyn. Kun Suomen tiedotusvälineissä on esitetty arvioita siitä, olisiko puolalaisen (Johannes Paavali II) ja saksalaisen (Benediktus XVI) jälkeen vuorossa italialainen, brasilialainen vai mahdollisesti afrikkalainen (ghanalainen) paavi, nostavat unkarilaiset lisäksi esille varteenotettavana vaihtoehtona tai mahdollisuutena oman kardinaalinsa, Esztergom-Budapestin arkkihiippakunnan arkkipiispan, Peter Erdőn.
– Paavin valintaan Sikstuksen kappelissa osallistuu 115 kardinaalia, valituksi tulee se, joka saa vähintään 77 ääntä eli 2/3 äänistä. Unkarilaisten arvioiden mukaan Erdőn nimi nousee säännöllisesti esille kansainvälisen median arvioissa, häntä pidetään erityisesti kanonisen oikeuden asiantuntijana. Sen sijaan ei pohdita sitä, kuuluuko hän katolista kirkkoa ravistelleissa kysymyksissä konservatiivien vai modernien joukkoon.

Uutisissa kerrotaan seikkaperäisesti kardinaalien yhteyksien katkaisemisesta ulkomaailmaan ja heidän valmistautumisesta ensimmäiseen äänestykseensä sekä tapahtumista Pietarinkirkon aukiolla. Kymmenettuhannet turistit ja italialaiset käyvät päivän mittaan ja erityisesti illansuussa sateisella aukiolla saadakseen ensi käden tietoa vaalin etenemisestä. Uutistoimittaja haastattelee myös paikalla olevaa unkarilaista pappia, joka esittää varovaisen toiveensa, että unkarilainen kardinaali valittaisiin  paaviksi. Näin toivovat myös monet Unkarin roomalaiskatoliset.  Pyhän Tapanin basilikassa Budapestissa järjestetään päivittäin 3-4 messua, jossa rukoillaan vaaliin osallistuvien kardinaalien puolesta, jotta nämä tekisivät sellaisen valinnan, joka olisi roomalaiskatolisen kirkolle ja uskoville siunaukseksi. Erdőn ”vahvuuksiksi” mainitaan kanonisen oikeuden alaan liittyvät asiantuntijatehtävät, joista hän on myös saanut tunnustusta Benediktus XVI:lta sekä mm. aktiivinen osallistuminen kirkkokuntien väliseen vuoropuheluun ja hyvät suhteet niin juutalais- kuin romaniyhteisöönkin. Toimittaja muistuttaa, että edellisen kerran unkarilainen kardinaali on ollut näin näyttävästi esillä viisi vuosisataa sitten, vuonna 1513, kun Bagócz Tamás osallistui konklaaviin; tuolloin valituksi tuli italiainen Giovanni de Medici, joka paavina otti nimen Leo X.

Uutisten aikana haastatellaan uudelleen Roomassa olevaa toimittajaa, joka voi vain kertoa, että ensimmäinen äänestys ei antanut kenellekään vaadittua enemmistöä: tornista tupruava savu oli mustaa.