Budapestin kauppahalli CNN:n ykköskohde Euroopassa!

24.3. M1:n uutiset välittivät tiedon, jonka mukaan Budapestin keskuskauppahalli, Nagy (Suuri) Vásárcsarnok tai virallisemmin Központi (Keskus-) Vásárcsarnok tai yksinkertaisesti Vásárcsarnok tahi täsmällisesti sijainninkin määritellen Fővám téri központi (Päätullin aukion keskus-) vásárcsarnok (hyvällä lapsella on monta nimeä!) sai amerikkalaisen uutiskanavan ja -portaalin, CNN:n laatimalla listalla sijaluvun 1. Se oli kanavan luokittelun mukaan Euroopan kiinnostavin ja fantastisin turistikohde, kun kysymys on kauppahalleista ja kirpputoreista. Päivittäin ”useiden tuhansien” turistien arvioidaan vierailevan tässä kauppahallissa, joka tietystikään ei ole Budapestin ainoa.

Suomalainen turisti käy todennäköisesti ”kauppahallissa” eli Päätullin aukion (Fővám tér) kauppahallissa ensimmäisellä Budapestin vierailullaan ja sen jälkeen siitä tulee vakiokohde ”must”, joka on ”pakko” sijoittaa jokaisen matkan ohjelmaan. Näin taisi käydä CNN:n arvioijillekin! – Budapestin kauppahalli jätti jälkeensä monia kuuluisia kohteita kuten Büyük Çarşı (Istanbul); Portobello Road (London) ja Pariisin kuulun kirpputori, Les Puces.

Kauppahalli rakennettiin 1889–1896, arkkitehtina oli Samu Petz tai Pecz (nyk. käytetty kirjoitusasu). Vuonna 1977 rakennus julistettiin Unkarin rakennustaiteen muistomerkiksi, 1990-luvun alkupuolella se peruskorjattiin ja vuonna 1999 se sai myös rakennustaiteen kansainvälisen tunnustuksenosoituksen, Prix d’Excellence -palkinnon. – Uusimpien kauppahallien joukkoon kuuluu Fehérvári-kadulla oleva betonielementeistä rakennettu kauppahalli, Fehérvári úti Vásárcsarnok. os. 1117 Budapest, Kőrösi J. u. 7-9. Alakerrassa on vihanneksia, juureksia ja hedelmiä, lihaa, juustoa jne. Yläkerrassa useita yksinkertaisia ruokailupaikkoja, joissa saa sekä fast-food -annoksia että unkarilaista ruokaa.