50 vuotta Tampereen ja Miskolcin ystävyyttä

Tampereen ja Miskolcin tänä vuotta 50 vuotta täyttävää ystävyyttä on ehditty juhlia jo sekä Tampereella että Miskolcissa. Juhlavuosi jatkuu vielä molemmissa kaupungeissa. Oheisen tiivistetyn yhteenvedon on koonnut puheenjohtajamme Irmeli Kniivilä, joka on mukana myös Tampereen kaupungin ao. työryhmässä, jossa monet yhteistyötahot ovat edustettuna.

Unkarin kansallispäivä 15. maaliskuuta Tampereella. Unkarin suurlähetystö ja kulttuuri- ja tiedekeskus sekä Tampereen kaupunki ja Suomi-Unkari Seura olivat isäntinä tänä vuonna järjestetyssä maaliskuun 15. päivän juhlinnoissa. Monipuoliseen päivään mahtui niin talousfoorumi, näyttelyn avajaiset, konsertti kuin vastaanottokin. – Katse Unkariin -talousfoorumissa, jossa puhetta johti kunniakonsuli Kristiina Jaatinen, saatiin kuulla useita esitelmiä Unkarin ja erityisesti Miskolcin mahdollisuuksista tulla näkyvämmin esille Suomen markkinoille. – Kalevan kirkon seurakuntasalissa valokuvaaja László Harisin Unkarin vanhinta raamatunkäännöstä esittelevän näyttelyn avasi rovasti Simo Koho. Tervehdyssanat lausui kansanedustaja Kimmo Sasi ja juhlapuheen piti suurlähettiläs Forrai. Avajaisten jälkeen samassa tilassa oli vuorossa upea konsertti, jossa esiintyivät pianisti Péter Kiss, klarinetisti Péter Szűcs sekä sellisti Csilla Szilvay. Heidän ohjelmistossaan oli Bartókia, Kodályta, Kurtágia, Bach-Kurtágia sekä Johannes Brahmsia. Konsertin jälkeen oli vastaanotto Raatihuoneella, jossa puheenvuoron käyttivät suurlähettiläs Forrai, Tampereen uusi pormestari Anna-Kaisa Ikonen, Miskolcin apulaispormestari Péter Pfiegler sekä S-US:n puheenjohtaja Jorma Vuorinen, joka myös julisti Palanen Unkaria – kilpailun voittajat. Tilaisuudessa unkarilaisen ansioritarikunnan upseeriristin saivat Éva Gerevich-Kopteff ja Csaba Szilvay.

Juhvavuoden vietto Miskolcissa 11. toukokuuta. Miskolcin päivänä (Tampere-päivän miskolciolainen vastine) 11. toukokuuta Koillis-Unkarin kaupungissa juhlittiin myös Tamperetta. Miskolcin Suomi-ystävyyspiiri oli järjestänyt ns. Suomi-pihan, jossa tapahtui monenlaista: paikalla hyppi Angry Bird, oli puolen tunnin suomen kielen oppitunti, voi pyytää kasvomaalauksia kasvoihinsa tai maistella suomalaisia leivonnaisia, pystyi pelaamaan erilaisia pelejä, oli myös mahdollisuus osallistua tietokipailuun Suomesta ja Tampereesta ja tähän tietokilpailuun osallistuneiden kesken arvottiin hyviä palkintoja yms. – Siellä oli nähtävänä myös Miskolcin ystävyyspiirin puheenjohtajan Tamás Farkasin Tampereella ottamien kuvien näyttely, joka oli omistettu ystävyyspiirin edesmenneelle pitkäaikaiselle puheenjohtajalle József Breitenbachille.

Samassa talossa oli myös Ilmasilta-valokuvanäyttelyn avajaiset. Suomen luontoa kuvanneen József Timárin ja Unkarin luontoa kuvanneen Benjam Pöntisen Ilmasilta-yhteisnäyttelyn avasivat suurlähettiläs Pasi Tuominen ja apulaispormestari Péter Pfiegler. Kauniiden kuorolauluesitysten jälkeen jaettiin vielä Miskolcin kouluissa Suomesta ja Tampereesta pidetyn tietokilpailun arvokkaat palkinnot. Palkintoja olivat jakamassa myös Suomen kunniakonsuli Csaba Deák sekä Tampereen kaupunginhallituksen jäsen Sirkkaliisa Virtanen, joka lämpimin sanoin kutsui voittajatroikan koululaiset elokuussa Tampereelle.

Ottó Herman -museossa oli nähtävänä Tampereen historiasta kertova sarjakuvanäyttely ”Ottopoikia ja työläistyttöjä”. Tämän näyttelyn avajaisissa oli mukana myös näyttelyn kuvittaja Tiitu Takalo. Näyttelyn avasivat Miskolcin apulaispormestari Gábor Kiss sekä Tampereen kaupunginhallituksen jäsen Sirkkaliisa Virtanen. Myös museon johtaja Tamás Pusztai käytti puheenvuoron. Miskolcin Suomi-ystävien lisäksi meitä suomalaisia oli paikalla muutamia: Tampereen kansainväluisten asiain päällikkö Satu Vuorinen sekä Tampereen Suomi-Unkari Seuran jäsenet Marjut Huhtinen, Eija Kukkurainen, Laura Panula, Tenho Takalo sekä allekirjoittanut. Saimme lyhyen vierailumme aikana taas kokea sitä ystävällisyyttä ja lämpöä, jota juuri unkarilaisten parissa suomalaiset saavat kokevat. Kun myös Miskolcin sää oli lämmin ja aurinkoinen, oli matkamme lähes pelkkää päivänpaistetta!

50-vuotisjuhlavuosi jatkuu. Kesän unkarilaistapahtumia Tampereella ovat:

  • 6.6. Unkarilainen runoilta Annikki OFF-tapahtumassa Runokahvilassa, jossa esiityy tunoilija Dániel Varró.
  • 16. 6. on András Bereczin kansanlaulu- ja satuesitys.
  • 8. ja 9.8. Tampereen teatterikesässä esitetään A Proton Színházin Szégyen (Häpeäpaalu) -niminen tuotanto ja vielä
  • 9.-30.8. on István Oroszin grafiikkanäyttely Studio Emilissä.
  • Nämä tilasuudet ovat nyt tiedossa, mutta varsinainen Unkari-viikko tulee olemaan viikko 38. Toivomme runsasta osanottoa!