Rezsicsökkentés jatkuu yhä

Vuoden 2012 viimeisellä neljänneksellä alkanut keskustelu ja päätökset kotitalouksien kuukausittaisten maksujen (sähkö, kaasu, kaukolämpö ym) leikkauksista, ns. rezsicsökkentés, jatkuu.

Fideszin parlamenttiedustaja Szilárd Németh, joka on myös asian etenemisestä vastaavan työryhmän vetäjä, kertoi M1:n uutisten mukaan 27.5. tiedotusvälineille, että kotitalouksien kustannusten tai kulujen leikkauksia tullaan jatkamaan myös syksyllä 15. lokakuuta mennessä energiahintojen osalta. Samassa yhteydessä kerrottiin myös kotitalouksissa käytetyn pullotetun PB-kaasun hinnan ja jätevesimaksujen (oik. likakaivon tyhjennys, szennyvízsippantás)  alentamisesta 10:llä prosentilla. Energian hinnoissa odotetaan jopa 10–20 %:n (lisä)hinnanalennuksia.

Németh ja Fideszin tiedottaja, szóvivó, Gabriella Szelmeczi arvioi uusien leikkausten tuovan keskivertopereelle jälleen vuositasolla noin 95000forintin säästöt. Opposiytiopuolueista Jobbik ja MSZP ovat vähitellen siirtyneet tukemaan hallituksen toimenpiteitä, joskin kummallakin on omat varauksensa. MSZP toivoo, että kotitalouksien kustannusten leikkauksialla olisi työpaikkoja luova, munkahelyteremtő, vaikutus, lisäksi MSZP haluaisi alentaa elintarvikkeiden arvonlisäveroa, élelmiszerek áfának mérsékelése.

Szelmeczi muistuttaa myös, että vielä jokin aika sitten Unkari oli monikansallisten yritysten ja pankkien alistamispyrkimysten kohteena, leigázandó terület volt Magyarország multiknak és bankoknak, siksi oli välttämätöntä siirtyä uudenlaiseen talouspolitiikkaan. Hän pahoitteli myös sitä, että EU edelleenkin – tasapainotetusta budjetista huolimatta – haluaa vaatia Unkarilta uusia säästötoimenpiteitä, mutta hallitus ja Fidesz eivät ole halunneet lisätä kotitalouksien taakkaa. Pääministeri Orbán on eri yhteyksissä todennut, että Unkarin pitäisi nyt vihdoinkin – kun valtionvelkaa ei lisätä ja kun budjettivaje on EU:n komission vaatimusten mukaisesti alle 3 %:a BKT:stä – päästä pois ylivelkaantuneiden maiden häpeäpenkistä tai jalkapuusta, szégyenpad, mikäli Unkaria arvioidaan samoin mittapuin kuin muita EU maita.