Viimeinen (tulva)taisto alkamassa

Viimeinen taistelu, az utolsó csata, tulvaa vastaan käydään keskiviikkona ja osin torstaina Bajan tasalla eteläisimmässä Unkarissa. Kansakunta seuraa suojelutöitä Tonavan eteläisillä osuuksilla, joissa valmius on nostettu sataprosenttiseksi. Budapest voi vetää henkeä, lauantain aamutunteina Tonavan tulva-aalto, a dunai árhullam, jättää Unkarin ja siirtyy Serbian puolelle. Seuraavassa kellonajat osoittavat jälleen tietojen päivitysajankohtaa (keskiviikkona 12. kesäkuuta).

Hallitus on aloittanut jo valmistelut tulvan aiheuttamien vahinkojen korjaamiseksi, kertoi keskiviikkoaamuna pääministeri Győrújfalussa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Tulvatuhojen korjaamisessa päävastuun tulee kantamaan tähän tehtävään nimetty katastofinvastaisesta työstä vastaavan organisaation pääjohtaja, kenraali György Bakondi. Pääministerin mukaan eteläisellä osuudella varautuminen tulvaan on täydellistä, mutta edelleenkin tarkkaillaan Esztergomista lähtien alajuoksulla olevien alueiden suojavallien kestävyyttä. Budapest voi hengähtää helpotuksesta, tuoreimpien mittausten mukaan vedenkorkeus oli pääkaupungin alueella keskiviikkona aamupäivällä 796 cm, eli vedenpinta on laskenut tulvahuipousta 95 cm. Hiekkasäkeistä rakennettuja valleja ryhdytään purkamaan Batthyányn aukiolla ja aamupäivällä metro alkoi jälleen pysähtyä aukion metroasemalla. Aukiolta Szentendreen liikennöivä HÉV ei kuitenkaan vielä liikennöi Batthyány térille saakka, vaan pysähtyy Margit-sillan asemalle. – Tulvaa vastaan käytävän taistelun painopiste on siirtynyt Etelä-Unkarin Bajaan Serbian rajan tuntumaan. Keskiviikkoiltana arvioidaan Tonavan pinnan nousevan siellä 988:aan cm:iin. Tulvasta on kärsinyt yhteensä 10000 peltohehtaaria, tästä 400 hehtaaria on kärsinyt vaurioita ylimääräisten penkereiden tai valien rakentamisesta ja tähän tarvituista hiekan ja miesten kuljetuksista.

Klo 13:29 Tulvahuippu Bátassa. Tolnan läänin Bátassa, joka on Tonavan alajuoksulla15 km Bajasta etelään, tulvahuippu alkaa olla käsillä, keskiviikkona aamupäivällä vedenkorkeus oli 781 cm. Tulvahuippu eteni arvioitua nopeammin, sillä alustavissa arvioissa Bátassa olisi saavutettu tulvahuippu vasta keskiviikkoiltapäivänä. Bátassakin lyötiin 40 cm:llä aikaisemmat vedenkorkeusennätykset.

13:07 Mohácsissa myös kaikkien aikojen ennätyskorkeus. Tämä kesätulva on lyönyt kaikkialla aikaisemmat ennätykset. Niin myös Mohácsissa, n. 10 km Serbian rajalta, odotetaan torstaina veden nousevan 965:een cm:iin eli keskiviikosta vedenpinta nousisi vielä 8 cm.

Klo 13:05 Bajassa tulvahuippu. Bajassa on aamusta asti veden korkeus ollut 990 cm, joskin se on vaihdellut 1-2 cm suuntaansa. Tämä merkitsee sitä, että vesi pysyttelee huippukorkeudessaan pitkään. Lauantai-iltapäivän aikana tai sunnuntaiaamuun mennessä veden pinta tulisi kuitenkin laskemaan 900:ään cm:iin.

Klo 11:58 Tulvan jälkien siivous alkaa Budapestissa. Pääkaupungin alueilla on jo alkanut tulvan ja tulvasuojelun aiheuttamien jälkien siivoaminen kuten hiekkasäkkien kuljettaminen pois, ilmoittaa pormestarinvirasto. Ensimmäisiä katuja, kuten III. ker. Mozaik-katua ja Hájogyári-sziget -saarelle vieviä siltoja siivotaan, samoin Pók-kadun asuintaloja. Vedenpinnan laskiessa asukkaat aloittavat myös itse siivoustyöt, tarvittaessa paikat myös desinfioidaan viranomaisten toimesta.

Klo 11:44 Győr-Moson-Sopronin lääni odottaa avustustyöntekijöitä. Maan luoteiskolkka sai ensimmäisenä tuta Tonavan raivon, keskiviikon tiedotteessaan läänin (tulva)suojelutyöryhmä, megyei védelmi bizottság, kertoo, että vapaaehtoisia tarvitaan tulvan vahinkojen korjaamiseen ja siivoamiseen. Erityisesti apua tarvitaan hiekkasäkkien tyhjennykseen; kaikkia säkkejä ei edes ehditty sijoittaa suunnitelluille paikoilleen. Vapaaehtoisiksi ilmoittautuville annetaan tiedotteessa päivystypuhelimien numerot.

Klo 11:41 Lähes 14000 henkeä on osallistunut tulvasuojeluun. Kaikkiaan lähes 14000 poliisia, sotilasta, palomiestä ja vapaaehtoista on ehtinyt osallistua työhön. Penkereiden suojelu jatkuu noin 800 km:n matkalla, tulvaa vastaan rakennettiin tai korotettiin penkereitä lähes 100:lla rantaosuudella ennen kaikkea asutuskeskusten alueella ja ympäristössä. Kaikkiaan 1300 ihmistä on jouduttu viiden päivän aikana evakuoimaan. Hallitus suunnittelee avustusanomuksen lähettämistä myös EU:n sosiaalirahastolle, joskaan rahaston varoista ei voi maksaa korvauksia yksityisille kansalaisille. Lahjoitustileille, összefogás vonal, összefogás számlaszáma, joilta hyväntekeväisyysjärjestöt jakavat varoja vahinkoja kärsineille, on kertynyt yhteensä 260 milj. forinttia.