Lämpöennätykset rikkoutuvat!

Keskiviikko 7.8., torstai 8.8. ja perjantai 9.8. ovat M1:n uutisten mukaan olleet kesän lämpimimpiä päiviä. Raideliikennettä jouduttiin hidastamaan eräillä rataosuuksilla ja Budapestissa raitiovauniliikenne pysähtyi osittain. Ilman viilentymistä joudutaan odottamaan perjantai-iltapäivään asti, jolloin Atlantilta tuleva luoteinen ilmavirtaus vähitellen saapuu maahan Kis-Alföldin kautta.

Torstaina 8.8. rikkkoutui sekä valtakunnallinen että pääkaupungin tähänastinen lämpöennätys, rekordhőség: Győr-Likócsissa mitattiin 40, 6o C, lämpötila ylitti aiemman, vuonna 1992 Szentendressä mitatun ennätyksen 2 asteella. Kisalföldillä ei ole koskaan aiemmin mitattu tällaisia lämpötiloja. Keskiviikkona lyötiin monilla paikkakunnilla aiemmat päivän lämpöennätykset. Näin tapahtui erityisesti  Luoteis-Unkarissa, Szombathelyssä, Mosonmagyaróvárissa, Sopronissa (39,2o C) Szentgotthárdissa ripottiin jo toisen kerran tällä hellekaudella aiempi ennätys, mutta myös monin paikoin muualla maassa rikottiin aiemmat päivän lämpöennätykset. — Niinpä  myös Budapestissa lyötiin  päivän lämpöennätys: Újpestissa mitattiin 40,0 o C, mikä on päivän ennätys, vain kerran aikaisemmin (20.7. 2007 on pääkaupungissa mitattu korkeampi päivälämpötila.

Etelä-Unkarin Szegedissä mitattiin 38 celsiusastetta, mutta monin paikoin kaupungilla mittarit näyttivat 40 tai jopa 41 astetta. Ihmisiä neuvotaan pysttelemään sisällä klo 11–15 ja autoilemaan vain, jos se on ehdottoman välttämätöntä. Paikallinen pelastuslaitos oli pitkään jatkuneen helteen takia valmistautunut halytyspiikkiin, mutta sitä ei tullut eli kansalaiset ovat ottaneet varoituksista vaarin ja nautytineet riittävästi nestettä ja välttäneet pitkäaikaista tai yhtäjaksoista oleskelua auringossa. Iltapäivisin monet menevät uimarannoille, jos kohta esim. Tiszan varrella on varsin lyhyt virallinen ja valvottu uimiseen tarkoitettu rantaosuus. Monet menevätkin uimaan alueille, joissa uiminen on puuttuvan valvonnan takia virallisesti kielletty. – Jo torstain uutisissa ennustetaan myös viileiden ilmavirtausten tuloa luoteesta Alppien ylitse.

Perjantaina 9.8. mitattiin Budapestissa 39,5o C ja maaseudulla monin paikoin 38,6o C. Uutisten mukaan koskaan aikaisemmin ei 9. elokuuta ole ollut yhtä lämmintä, mutta samaa kerrottiin edellisenä päivänäkin 8. elokuuta. Valtakunnalliset lämpöennätykset on rikottu koko maan osalta seitsemään kertaan ja pääkaupungin osalta kuuteen kertaan. Helle, kánikula, on jatkunut yhtäjaksoisesti kaksi viikkoa (12 vrk) ja vasta viikonvaihteen lähestyessä, perjantaina alkoi luoteesta Itävallan kautta tuleva viileä ilmavirtaus työntää pois Afrikasta tullutta kuumaa ja kuivaa ilmaa. Ennätyshelteel ovat vaivanneet myös Keski-Eurooppaa ja mm. Itävallassa rikottiin kaikkien aikojen hellelukemat.) Samalla jouduttiin varautumaan rankkasateisiin parin sentin läpimittasine rakeineen sekä voimakkaisiin, yli 90 km/h puhaltaviin tuuliin. Lämpötila putosi luoteisissa lääneissä (Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém) vastaavasti lähes 15 astetta ja Pohjois- ja Länsi-Unkarissa kehoitetaan varautumaan ukkossateiden varalta.

Pitkän kuivuuden seurauksena vedenpinta on pudonnut ennätyksellisen matalalle niin Tiszassa kuin Tonavassakin, jotka kesäkuussa tulvivat yli äyräittensä. Tiszan pinta oli Szolnokissa (ajanjakson keskisyvyys) lukemassa -259 cm eli vain 20 cm korkeammalla kuin vuoden 2003 ennätyskuivuuden vallitessa ja monin paikoin Tiszan ylitse saattoi kahlata. Viranomaisten mukaan turvallista veneilyliikennettä varten vedenpinnan pitäisi olla 60 cm korkeammalla ja moottoriveneilijoille muistutetaan, että nämä liikennöivät omalla vastuullaan. Tonavan alajuoksulla Bajassa vedenpinta on yli 7 metriä alempana kuin kesäkuun tulvahuipun aikaan: tuolloin mitattiin vedenkorkeudeksi 891 cm, nyt 150 cm eli joen keskellä oleville hiekkasärkille voi kahlata. Meteorologien tilastojen mukaan ja nytkyisin mittausmenetelmin torstaina Győr-Likócsissa mitattu 40,6o C lämpötila on viimeisten 14 vuoden aikana kolmanneksi korkein. Myös Bajassa on saavutettu päivän ennätyslämpötila 39,5o C, jolla rikottiin aiempi, vuoden 1992 ennätys.

Päiväkotien pihalta otetuissa videoleikkeissä lapset leikkivät kahluualtaissa ja alle esikouluikäisetkin tuntuvat olevan selvillä helteen aiheuttamista ongelmista. Perjantai-iltapäivällä säätilan viileneminen, enyhylés, oli jo tapahtunut Koillis-Unkarissa, Győrissä ihmiset juoksivat sateelta ja rajuilmalta, zivatar, suojaan ja Sopronissa kerrottiin synkkien pilvien peittävän taivaan ja tuuli on yltymässä. Kaupunkilaiset odottavatkin jo rankkasadetta, felhőszakadás. Päivälämpötila on pudonnut 25:een celsiusasteeseen, kun koko elokuun lämpötila on ollut noin 30o C, yölämpötilakin oli laskenut jo 15:een celsiusasteeseen. Ulkoilmatilaisuuksien järjestäjiä ja ylipäänsä hmisiä pyydetään varautumaan voimakkaaseen (jopa yli 90 km/h) tuuleen ja raesateisiin, joissa raekoko voi olla halkaisijaltaan jopa 2 cm.

Balatonilla sen sijaan hellekausi jatkuu yhä. Ulkomaiset ja unkarilaiset turistit täyttävät hotellit aina elokuun loppuun, majoitustilaa löytyy vain leirintäalueilta ja perhemajoituksesta, Zimmer frei/Szoba kiadó. Ihmisiä muistutetaan myös valvomattomilla rannoilla uimisen vaaroista, keskiviikkona 17- ja 19-vuotiaat tytöt hukkuivat Lounias-Unkarin Bélavárissa lähdettyään uimaan aiemmin soranottopaikkana käytettyyn lampeen. Unkarissa on tuhatkunta tällaista keinotekoista järveä, hylättyjä avolouhoksia, jotka ovat täyttyneet vedellä. Näillä louhosjärvillä, bányató, sattuu onnettomuuksia, sillä uimarien on mahdotonta tietää, mitä esteitä vedenpinnan alla on ja kuinka jyrkkä louhoksen pohja on. Luvattomille uimapaikoille kuitenkin hakeudutaan, vaikka poliisilla on mahdollisuus antaa uintikieltoa rikkoville jopa 50000 forintin sakot.