Asuntolainoitus vilkastumassa

Uutisissa kestoaihe on ollut asunnon ostamista varten valuuttaluottoa ottaneiden kohtalo. Positiivisia uutisia kerrottiin asuntomarkkinoilta uutisissa 11. elokuuta. Uutisten mukaan lainarahoitukseen perustuvat asuntomarkkinat vilkastuvat, lendületben a lakáshitelezés. Syynä ovat ennen kaikkea halvat forinttiluotot. Pari vuotta sitten asunnot ostettiin lähinnä käteisellä, nyt on kaupunkeja, joissa joka kolmas perhe ostaa asuntonsa luotolla.

Asiantuntijoiden käsityksen mukaan tämä johtuu siitä, että keskuspankki on toistuvasti laskenut peruskorkoa, joka tällä hetkellä on 4,0 %, sekä siitä, että valtio tukee eri toimenpitein asunnon hankkimista ja myös asuntolainan ottajia. Jos luoton myöntämiselle asetetut ehdot täyttyvät täysimääräisinä, voi asuntolainan saada jopa 6 %:n korolla.

Pankkien edustajien mukaan tukimuotojen lisäännyttyä nimenomaan forinttipohjaisia asuntoluottoja tiedustellaan runsaasti ja kiinnostus on kasvanut kuluvan vuoden puolella viikko viikolta, mutta yhä useampi myös ottaa asuntolainan. Kun tammikuussa 2012 asuntolainan keskikorko oli 12 % oli korko kuluvan vuoden alussa noin 9,5 % ja kesäkuussa 8 %. Samanaikaisesti vuosittainen inflaatio on vakiintunut noin 5:een prosenttiyksikköön.

Forinttilainojen suosiota ovat lisänneet nimenomaan valtion maksamat tuet: mikäli kaikki tukiehdot täyttyvät, voi lainan saada jopa 6 %:n korolla. Uutisissa ersitettiin laskelma, että 10 miljoonan asuinkiinteistön hankkimista varten voi saada tukea seuraavasti:

  • valtion korkotukemaa asuntolainaa 1 milj. forinttia
  • uuden asuinkiinteistön rakentamista varten 1 milj. forinttia sekä
  • asuntosäästäästöpankin tukea 0,4 milj. forinttia

Asuntomarkkinat ovat vilkastuneet sekä valtion maksamien tukien että edullisten lainojen ansiosta. Kun vuosi sitten asuntomarkkinat olivat pysähtyneet ja käytiin vain käteiskauppaa, nyt eräiden arvioiden mukaan neljä asunnonostajaa kymmenestä käyttää lainoitusta. Myös asuntojen hinnoissa on joustoa ja ostajalla on mahdollisuus tinkiä. Arvioiden mukaan juuri nyt on edullista ostaa asunto lainarahallakin, asuntojen hinnat tuskin tulevat alentumaan nykyisestään, vaikka peruskorko vielä alenisikin nykyisestä.