Kansallispäivä 20. elokuuta

M1:n uutisissa on jo useina peräkkäisinä päivinä kerrottu ensi tiistain eli elokuun 20. päivän eli Unkarin kuningaskunnan perustajana juhlitun P. Tapanin, Szent István, päivän ja uuden leivän l. uutisleivän päivän tapahtumista ja erityisesti valmistautumisesta tähän kansalliseen juhlapäivään. Päivää liittyy myös nimikkotorttu tai -leivos, az ország tortája,  ja unkarilaisten leipä, magyarok kenyere. ( Eri puolilta historiallista Unkaria tuodaan uuden sadon vehnää, joka jauhetaan tänä vuonna Pécsissä, leivotaan leiviksi ja myydään sekä leipänä että jauhoina, saadut varat kohdennetaan hyväntekeväisyyteen.)

Elokuun 20. päivän juhalllisuuksiin kuuluu valtion järjestämä ilotulitus sekä Budapestissa että pienimuotoisempana myös Balatonilla. Luvassa on erikoisohjelmia ja ennen kaikkea tuhansia raketteja. Ilotulituksen järjestämisestä vastaavan yhtiön pyroteknikot lupaavat, että väreillä tulee olemaan aikaisempaa merkittävämpi asema ilotulituksessa, jonka kolme jaksoa esitetään myös Balatonilla. Unkarin radio ja televisio valmistautuvat myös kansalliseen juhlkapäivään ja tulevat välittämään erikoisohjelmia.

Proomuihin on jo lastattu useina päivinä ilotulituksessa tarvittavia tarvikkeita ja seuraavina päivinä tulevat raketit, minkä jälkeen ryhdytään asentamaan raketteja laukaisukuntoon. Kaksikymmentä tonnia painava ”arsenaali” siirretään suurilla erikoisnostureilla kolmeen proomuun ja pyroteknikot asentavat lähipäivinä räjäytysvalmiiksi yhteensä noin 5000 rakettia. Ilotulistuksen järjesttelyistä vastaavat lupaavat, että että tänä vuonna selkeästi aiempaa merkittävämmän aseman saavat värit; tästä kokemuksesta pääsevät muita aikaisemmin osalliseksi kuuden Balatonin kaupungin juhlijat. Budapestin ilotulituksessa on seitsemän vaihetta tai jaksoa, joista kolme keskimmäistä tullaan näkemään myös Balatonilla.

Juhlapäivän esityksiin osallistuvilla on menossa viimeiset harjoitukset. Margit-saaren ulkoilmateatterissa, Margitsziget Szabadtéri Színpad, esitetään Erkel Ferencin ooppera, István Kiraly. Lavastusta ja puvustusta viimeistellään kuumeisesti. Esitykseen osallistuu 200 henkilöä, mukana mm. MR Szimfonikusok, Unkarin Radion sinfoniaorkesteri sekä kuoro. Ooppera oli Erkelin viimeinen ja siinä suhteessa myös erikoinen, että vuonna 1885 tapahtunut ensiesitys mukaanlukien sitä on esitetty kaikkiaan 5 kertaa eikä sillonkaan koko laajuudessaan, ohjaaja on kuitenkin tällä kertaa käyttänyt hyväkseen alkuperäisteosta. Toinen esiintymispaikka on Ketjusillan, Lánchíd, Budanpuoleisessa sillankorvassa, Clark Ádám-aukiolla, jossa Unkarin radion ja television toinen näyttämö. Siellä esiintyvät 20.8. vuodenvaihteen Felszállott a páva-kilpailun voittoisat kokoonpanot, mm. Rába-kansantanssiyhtye. Aukiolla järjestetään myös muuta ohjelmaa, jonka radio ja televisio välittävät.

Samantapaiset kuumeiset valmistelut ovat meneillään myös Balatonilla, jonka etelärannalla Zamárdissa, lähellä Siófokia viimeistellään ulkoilmanäyttämöä ja sunnuntaina 18.8. siellä käynnistyy Nagyon zene-festivaali. Tiistaina olevaan juhlapäivään kytkeytyy pitkä viikonloppu ja tänä aikana järjestetään kaikkiaan 11 valtion organisoimaa tilaisuutta; tavoitteena on, että myös nuoret saisivat osansa kansallisesta juhlapäivästä.
– Balatonhan on hyvin suosittu lomakohde ja tänä vuonna hotellit on buukattu täyteen elokuun loppuun saakka.

Tavallista enemmän, osittain myös kahden tapahtumapaikan takia, varaudutaan myös järjestyksenvalvontaan. Budapestissa ja Balatonilla tulee työskentelemään kaikkiaan 12000 poliisia ja pelastuslaitosten (ml. sairaanhoidon) työntekijää.  Lauantaina 17.8. uutiset kertovat edelleenkin valmistelujen etenemisestä, mutta ennen kaikkea pitkän viikonlopun ja juhlan aattopäivien seurauksena lisääntyneen liikenteen vaaroista ja tapahtuneista liikenne-onnettomuuksista. Budapestissa ja Balatonilla tapahtuvan juhlinnan (Balatonin tapahtumat kulkevat Nagyon Balaton-sateenvarjon alla) kerrotaan Sopronin jalkapallostadioniolla esitettävän Gerárd Presgurvicin oopperaesityksen valmisteluista. Ranskalainen säveltäjä Presgurvic sävelsi amerikkalaisen kirjailijan Margaret Mitchellin Tuulen viemää-teoksen pohjalta kirjoitetun oopperan (unk. Elfújta a szél) vuonna 2003. Budapestin operettiteatteri esitti sen kuukausi sitten Szegedissä, nyt Sopronissa on kaksi lähes loppuunmyytyä näytöstä, ja vuoden lopulla ovat esitykset pääkaupungissa. Sunnuntaina 18.8.puolestaan kerrotaan lisää viikonlopun menoliikenteen pullonkauloista, sillä liikenteessä on edelleenkin viidenneksen enemmän autoja kuin tavallisena viikonloppuna. Jos pääteillä – saati moottoriteillä – sattuu onnettomuus, seurauksena on yhden kaistan sulkeminen, mikä aiheuttaa välittömästi kilometrien jonon. Lauantaina ja sunnuntaina kerrotaan uutisissa juhlallisuuksien ja ilotulitusten aiheuttamista liikennerajoituksista, käytännössä Pestin ja Budan rantakaduilla ei ole perjantain iltapäivän jälkeen mahdollista liikkua yksityisautoilla. Budassa koko Linnavuoren, Vár, alue ja Linnavuoren ja Tonavan välinen alue Margit-sillasta Petőfi-siltaan sekä vastaava alue Pestin puolella on suljettu yksityisautoilulta. Pestissä rajoitukset koskevat käytännössä  Suuren Kaarikadun, Nagykörút sisäpuolista aluetta, ydinkeskustaa, belváros.

Pitkän viikonlopun ja vapaapäivien lisäksi ihmiset lähtevät liikkeelle hyvän sään takia: monille on juuri nyt viimeinen hetki ja mahdollisuus lähteä Balatonille tai Velence-järvelle. Vesi on yhä 25oC ja ilma parhaimmillaan 32oC. Sekä rantanurmikot että järvien rantavadet näyttävät videoleikkeissä olevan täpötäynnä lämmöstä ja auringosta nauttivia  ihmisiä.