Käänteinen ”alvi” tietokonekauppaan

NAV, Nemzeti Adó- és Vámhivatal eli Kansallinen vero- ja tullivirasto suorittaa näyttäviä iskuja pyrkiessään saamaan rikolliset kiinni ”itse teossa” tai ainakin siten, etteivät epäilyksenalaiset pääse hävittämään itselleen tai yritykselleen raskauttavia asiakirjoja ja tiedostoja. Pari kuukautta sitten tehtiin 15 läänin alueella yli kymmeneen yritykseen kussakin läänissä isku yhtäaikaa. Univormuun, kommandopipoon ja luotiliiveihin puetut ja rynnäkkökiväärein varustetut NAVin ryhmät syöksyvät sisään asuntoon tai toimistoon aamuvarhain. Epäilyksenalaiset pidätetään ja viedään käsiraudoissa NAVin autoihin. Yritysten asiakirjat ja kirjanpito sekä tietokoneet takavarikoidaan, asianomaisten pankkitilit suljetaan ja ”kymmeniä luksusautoja” (kuten videoleikkeissä todetaan) otetaan viranomaisten säilöön. – Kysymys ei ole siis mistään poliisin suorittamasta kotietsinnästä, jossa pari poliisia penkoo kirjahyllyä ja makuuhuoneen lipaston laatikoita. – Näyttävällä menttelyllä pyriutään kitkemään yhteiskunnasta harmaata (unk. mustaa) taloutta, fekete gazdaság, ja osoittamaan, että viranomaiset suhtautuvat asiaan vakavasti.

Nyt uutisten mukaan varoitettiin asianosaisia. Tietoltekniikkamarkkinoilla käydään NAVin mukaan vuosittain 100 mrd:n forintin edestä sellaista puhelinten sekä tietokoneiden ja ohjelmistojen kauppaa, josta ei makseta arvonlisaäveroa, Állami Forgalmi Adó, ÁFA. Tämä merkitsisi uutisten mukaan 25–30 mrd:n forintin verotulojen menetystä valtiolle.

M1:n uutiset kertovat 22. syyskuuta, että viikolla tietotekniikan ja informatiikan yritysten valtakunnallisen kokouksen yhteydessä puhunut valtiosihteeri Vilmos Vályi-Nagy oli todennut, että hallitus ja valtiovarainministeriö olivat valmistelemassa lakiesitystä, jolla alan tukkukaupassa ryhdyttäisiin soveltamaan käänteistä tai käännettyä arvonlisäveroa, fordított ÁFA. Arvonlisäveroa ei maksaisikaan ”tukkuri” vaan valmistajalta tai maahantuojalta laitteita ja ohjelmia ostava vähittäiskauppa. Tätähän käänteinen arvonlisäverotus tarkoittaa: myyjän sijasta ostaja tilittää arvonlisäveron valtiolle. Unkarissa menettelyä sovelletaan  tällä hetkellä ainakin viljan ja teurassikojen myyntiin.