Jalkapallofanit kuulusteltavaksi

Kaikkiaan 280 jalkapallofanin kuvat löytyvät Unkarin osoitteesta www.police.hu, poliisin virallislta sivuilta, joiden otsikkona on Szolgálunk és Védünk, Palvelemme ja Suojelemme, sillä poliisi haluaa kuulla heitä kaksi viikkoa sitten Ferenc Puskásin stadionilla käydyn Újpest–Ferencváros -jalkapallo-ottelun tiimoilta. Ottelu sinänsä päättyi Fradin voittoon numeroin 3–1, mutta kysymys on jalkapallohuliganismista, josta tällä hetkellä voi saada jopa kahden vuoden vankeusrangaistuksen.

Ottelun jälkeen useat sadat fanit , szurkolók,ryntäsivät katsomoa rajaavan aidan ylitse kentälle, mikä oli kiellettyä ja rangaistavaa. Jo ottelun aikana tapahtui välikohtaus: kaksi miestä oli tuonut kentälle hakaristilipun, ja heistä otetut kuvat levisivät internetissä ja puhelinten kuvaviesteinä. Ferencvárosin edustaja ilmoitti, että miehet ovat saaneet elinikäisen kiellon Fradin otteluihin, lisäksi miehiä odottaa heidän tempauksensa oikeuskäsittely. Lisäksi jo ottelun aikana rikotiin katsomon istuimia ja muita rakenteita.

Ottelun jälkeinen katsojien tai fanien vyöry kentälle on tungoksen ja väkivaltaisen käytöksen seurauksena aiheuttanut Euroopassa monia kuolemnatapauksia. Siksi myös Unkari on kriminalisoinut tällaisen käytöksen vuonna 2011, vaikka siihen ei liittyisikään suoranaista vahingontekoa. Pelkkä ryntääminen katsojilta kielletylle tai rajatulle alueelle on siis lainvastaista. Poliisi ilmoitti perjantaina 4.lokakuuta, että 18 henkilöä oli kuulusteltu  jalkapallohuliganismista epäiltyinä. Monilta katsojilta oli saatu tai takavarikoitu kuva-aineistoa, jonka perusteella poliisi on rekonstruoinut tapahtumien kulun. Tästä materiaalista on peräisin myös se kuva-aineisto, jossa esiintyvät 280 henkilöä pyritään identifioimaan. Heitä epäillään jalkapallohuliganismista. Kuulustelujen jälkeen asia kunkin osalta siirtyy syyteharkintaan.