Kelpo vaalitaistelua?

Szolidaritás-mozgalom, Solidaarisuus-liike täytti 2 vuotta sunnuntaina 29. syyskuuta. Tapahtuma olisi voitu kuitata pikku-uutisena ellei sitä olisi kytketty parlamenttivaalien valmisteluun, onhan Szolidaritás eräs vasemmiston vaaliyhteistyöorganisaatio Együtt 2014–PM -yhteenliittymän jäsen.Paikalla oli vasemmiston yhteistyön merkkinä myös MSZP:n ja PM:n parlamenttiedustaja.

Szolidaritás yhdessä johtajiensa Árok Kornél, Székely Tamás, Székely Sándor ja Konya Péter sekä rap-artisti Dopemanin kanssa sai aikaan kohun, joka ei ainakaan uutislähetyksissä laantunut muutamassa päivässä vaan siihen palataan päivä toisensa perästä. Jos siis johtajat halusivat saada johtamalleen radikaalivasemmistolaiselle yhteisölle julkisuutta, he todella saivat sitä, mutta monet hämmästelevät jopa kauhistelevat Clark Ádám -aukiollla alkanutta episodia ja useimmat pitävät sitä vähintäänkin huonon maun osoituksena. Tapahtuma johti useisiin rikosilmoituksiin ja toistaiseksi asiassa on annettu yksi tuomio.

Tapahtuman puhujana oli Együtt-PM vaaliyhteistyöorganisaation keulakuva, aiempi pääministeri Gordon Bajnai. Hänellä oli jonkinlainen käsitys tulevasta demonstraatiosta, mutta ei ehkä sen yksityiskohdista. Mielenuilmauksen kohteena oli tilaisuutta varten valmistettu luonnollista kokoa hiukan suurempi pääministeri Orbánin sotilasunivormuun puettu näköispatsas, ”Hungarocell Orbán”, joka epäilemättä tarkoituksella muistutti sosialismin kauden ”suurmiespatsaita”. Ilmeisesti kipsistä muotoiltu ja ohuella kuparilevyllä päällystetty patsas oli sijoitettu korokkeelle Gellert-kukkulan lävitse menevän Alagútin suuaukon oikealle puolelle. Kahden viikon aikana tapahtuma on kerrattu uutisissa moneen kertaan. Bajnain puhe päättyy kliimaksiin: Hän osoittaa patsasta ja huutaa: Dobják, dobjátok, dobják ki együtt! Heittäkää hänet (ulos), heittäkää pihalle (virastaan) yhdessä!

Se. mitä seuraavaksi tapahtui, ei tainnut olla Bajnain tiedossa. Joku alkoi sahata patsaan jalkoja poikki saappaansuun tasalta ja kaulaan sitaistun köyden avulla patsas kiskaistiin nurin, jolloin pää irtosi vartalosta. – Tapahtuma toi mieleen monet uutiskuvat takavuosilta, esimerkkeinä vaikkapa Sadam Husseinin patsaan kaataminen Bagdadissa, Dzerzhinskin patsaan poistaminen Ljubljanka-aukiolta Moskovassa tai Stalinin patsaan kaataminen Budapestissa 1956; Memento-parkin tunnusmerkkinä ovat Stalinin patsaan jalustaan jääneet saappaat. – Patsaan pää kiersi kädestä käteen aukiolla olevien keskuudessa ja maassa makaavasta torsosta leikattiin kappaleita muistoksi, maassa olevan torson päällä tehtiin jopa uintiliikkeitä kuin surffilaudalla.

Tilaisuus eteni ilmeisesti radikaaleista otteistaan tunnetun Solidaarisuus-liikkeen ideoimalla tavalla. Osanottajat lähtivät mielenosoituskulkueena patsaan pää ja torso mukanaan – uutisten videoleikkeessä näytettiin kulkueessa mukana ollutta palomiesvarusteisiin pukeutunutta miestä, joka pallotteli käsissään patsaan päätä – lippujen ja kylttien kanssa kohti Andrássy-kadulla olevaa Terror háza -museota. Ainakin PM:n puheenjohtajistoon kuuluva Gergely Karácsony oli puolueensa lipun kanssa kulkueen mukana jonkin matkaa.

Tapahtuman jälkipyykki alkoi välittömästi. Hallituspuolueet paheksuivat performanssia ja monet vasemmistoon kuuluvat ottivat tapahtumaan etäisyyttä. Reaktiot kytkeytyivät suoraan myös vasemmiston vaaliyhteistyöhön. MSZP:n joidenkin edustajien mielestä suunnitellusta mielenilmauksesta olisi pitänyt sopia etukäteen. Fideszin edustajat pitivät tapahtunutta vasemmiston vaalikampanjan tähänastisena pohjanoteerauksena tai aallonpohjana, melypont, primitiivisenä ja lainvastaisena vihanlietsontana. PM:n puheenjohtajistoon kuuluva Gergely Karácsony pulestaan katsoi, että tapahtunut oli selkeä ylilyönti, túlment az akció, myöhemmin hän selitti, ettei hän – lippuineen – enää ollut oikeastaan mukana mielenosoituskulkueessa, sillä esim. Lánchíd-sillalla hän käveli jo jalankulkijoille varatulla alueella eikä mielenosoittajien kanssa ajoradalla. Clark Ádám-térillä mukana ollut MSZP:n Tóbiás piti virheenä sitä, että performanssista ei sovittu etukäteen, puoluejohtaja Mesterházyn ensi reaktio oli, ettei sopiminen ollut tarpeen. Tilaisuudessa puhunut Bajnai ilmoitti, ettei tapahtunut ollut hänen makunsa eikä mielensä mukainen, messze volt az izlésemtől és habitusomtól. LMP:n Schifferin mukaan myös Fideszin kampanjanjoinnissa on ylilyöntejä. Unkarin liberaalien puheenjohtaja ihmetteli, mitä Bajnai oikeastaan viestitti osallistumisellaan ja puheellaan. Bajnain arvioitiin ymmärtäneen tilaisuuden luonteen väärin, sillä ”Bajnai ei ole poliitikko, vaan pikemminkin (talous)asiantuntija”. – Civil Összefogás fórum, CÖF, piti tapahtunutta vasemmiston kampanjan uusimpana aallonpohjana ja ilmoitti, että 23.10. järjestetään jälleen békemenet, rauhankulkue. Seuraavana päivänä CÖF:n Csizmadiaa lainattiin pitempään: tapahtunut oli viimeinen pisara, vuoden 1956 vapaustaistelun häpäisy, jossa demokraattisesti valittu pääministeri rinnastettiin Staliniin.

Seuraavana päivänä arvioitiin myös vasemmisto-opposition yhteistyötä ja todettiin, ettei Együtt–PM, johon Szolidaritás-liike kuuluu, ole yhtenäinen. Arvioitsijoiden mukaan eroja on sekä poliittisissa tavoitteissa että toimintatavoissa, mutta vaaliyhteisytyöorganisaation ja Solidaarisuus-liikkeen johtoon kuuluva Péter Konya piti tapahtunutta kuitenkin ”täysin normaalina toimintana”. Kaikki eivät olleet samaa mieltä, Fideszin Selmeczi katsoi, että viimeinen sana asiassa oli äänestäjillä. Oman yhteenvetonsa esitti myös eräs performanssin ideoijista, rap-artisti Dopeman sanoessaan, ettei Bajnaista ole heikon luonteensa takia vasemmistoa yhdistäväksi hahmoksi, Bajnai nem alkalmas a baloldal összefogására!