”Räjähdysaltis tilanne”

Räjähdysherkkä tilanne tai räjähdyspisteeseen kiristynyt tilanne – robbanásig fészült helyzet – näin kuvattiin 23. tammikuuta Unkarin M1:n pääuutislähetyksessä Kievin tapahtumia. Unkarin tiedotusvälineissä naapurimaa Ukrainan mielenosoituksia on kuvattu seikkaperäisesti, ehkä yksityiskohtaisemminkin kuin Suomen uutisissa. Nyt kerrottiin jälleen sekä EU:n että Venäjän reaktioista. Myös ns. Visegrádi-yhteistyömaat eli V4-maat – Tshekki. Slovakia, Unkari ja Puola – ovat ilmaisseet huolestumisensa Ukrainan tilanteen johdosta aikaisemminkin ja korostivat 23.1. julkilausumassaan, että kansalaisvapauksia tulisi kunnioittaa ja (kuolemantapauksiin viitaten) että osapuolten tulisi pidättäytyä väkivallan käytöstä.

Levottomuuksien alkaessa Unkarin valtiollinen televisio raportoi pariin otteeseen mielen-osoituksista ja kokouksista myös Ukrainan unkarilaisalueella, Kárpálaljassa, mutta on keskittynyt senjälkeen pääkaupunki Kievin tapahtumiin. – Uutisaikaa Kievin tapahtumat saavat varsin runsaasti, mutta Unkarin uutisetkin ovat pitemmät kuin meillä: M1:n illan pääuutis-lähetyksen kesto on 30 minuuttia, joskus jopa 39 minuuttia, minkä jälkeen omana osionaan lähetetään időjárás eli tietoja säästä.