Työllistämisohjelma menestys

Vuoteen 2010 verrattuna tällä hetkellä on 200000 vähemmän niitä, jotka elävät avustuksista, kerrotaan M 1:n uutisissa 20.3.2014. Tämän perusteella nykyisen hallituksen työllistämispolitiikka on ollut onnistunutta. Videoleikkeessä työllisyydestä vastaava valtyiosihteeri Sándor Czomba kertoo, että hallituksen käynnistämä Avustusten asemesta työtä! -ohjelma, Szegely helyett munka!, on ollut menestys. Hänen mukaansa hallituksen tarkoituksena on jatkaa ohjelmaa niin kauan kuin yksityinen sektori, versenyszféra, ei kykene kaikkia kansalaisia työllistämään.

Czomba toistaa pääministeri Orbánin viestiä edelliseltä päivältä, kun tämä valtakunnallisen kauppa- ja teollisuuskamarin vuosikokouksessa totesi, että (unkarilaisen yhteiskunnan) ydinkysymys tällä hetjkellä on täystyöllisyyden saavuttaminen. ”Kaikille on saatava työtä, se on Unkarin talouden rakenteen, gazdasági szerkezet, keskeinen elementti.” Esimerkkinä uutisissa käytettiin Budapestin VIII kaupunginosaa, jossa kaupunginosan pormestari ja Fideszin parlamenttiedustaja Máté Kocsis käsitteli asiaa tiedotus-tilaisuudessa, jossa myös Czomba oli läsnä. VIII kaupunginosassa ohjelman kautta työllistettyjä henkilöitä on yli 800. Työttömille tarjolla olevat työtehtävät – tavallisesti on puhuttu työllistämisestä kaupunkien yleisiin töihin (ulkoalueiden siivous ja puhdistus) – joista on käytetty nimeä közmunkaprogram, ovat herättäneet ristiriitaisia reaktioita riippuen siitä, arvioidaanko tuloksia hallituspuolueiden vai opposition näkökulmasta. Kocsis katsoi kuitenkin tiedotustilaisuudessaan, että vaatimatonkin työ on parempi kuin avustus, sillä se auttaa ihmistä säilyttämään itsekunnioituksensa. Uutisissa arvioidaan myös, että közmunka parantaa työmarkkinakelpoisuutta, sillä monet sijoittuvat ennen pitkää yksityiselle sektorille.

Vuonna 2013 em. työllistämiseen kohdennettiin 154 mrd. forinttia, jonka avulla maassa työllistettiin 380000 henkilöä. Kuluvana budjettivuonna määrärahaa on lisätty 30 mrd:lla 184 mrd:iin forinttiin. Työllistämisohjelma on hallituksen käsityksen mukaan tehokas, sillä sen kautta kahdeksasosalle työllistetyistä on avautunut mahdollisuus siirtyä takaisin työelämään puolen vuoden kuluessa. Hallituksen tavoitteena on myös puristaa työttömien määrä alle 4 prosenttiyksikön.