Pelastus koittaa valuuttavelallisille!

Syyskuu tuo – vihdoinkin – ratkaisun valuuttavelallisten ja pankkien väliseen kiistaan. Asia oli esillä käytännössä jo koko edellisen vaalikauden, mutta korkeimman oikeuden (kúria) päätöksen – ja tulkinnan – puuttuessa hallitus katsoi, ettei se voinut edetä asiassa. Kúria antoi päätöksensä maanantaina 16. kesäkuuta. Sen mukaan pankkien menettely oli ollut epärehellistä tai vilpillistä, tisztességtelen. Tällä viikolla hallituspuolueet ovat luvanneet, että ne valmistelevat valuuttavelallisille ma<ksettavia korvauksia koskevan lakiesityksen valtiopäivien syysistuntokauden alkuun mennessä.

Fideszin valtiopäiväryhmän puheenjiohtaja  Antal Rogán totesi haastattelussa, että laki tulee koskemaan niitäkin, jotka ovat maksaneet valuuttavelkansa takaisin kuin myös niitä, jotka eivät ole kyenneet hoitamaan lyhennyksiään lainaehtpojen mukaisesti. Alunalkaen lähtökohtana oli, että lain ensisijaisena tavoitteena olisi niiden auttaminen, jotka olivat ottaneet valuuttapohjaisia asuntolainoja, nyt laki tulisi koskemaan myös kulutusluottoja ja ylipäänsä käyttötarkoitukseltaan vapaita lainoja. Pankkien epärehellisyyden takia uutta lakia sovellettasiin asuunniteltua laajempaan velallisten joukkoon, sillä valuuttapohjaisten luottojen ottajia ei varoitettu kurssimuutoksiin liittyvistä riskeistä, lisäksi oikeus katsoi pankkien yksipuolisesti muuttaneen lainaehtoja. Uutisten mukaan lakiesitys tulisi koskemaan noin 700 000 valuuttavelallista. Monen taloudellinen tulevaisuus oli joutunut uhanalaiseksi kuluneen kymmenvuotiskauden aikana kohonneiden lyhennysten takia.

Uutisissa keskiviikkoaamuna esitetetyssä videoleikkeessä hastateltiin salgótarjánilaista rouvaa, jonka oli vaikea pidätellä kyyneliään kertoessaan, miten he olivat joutuneet luopumaan heille koko elämää merkinneestä omakotitalostaan lainanhoitokustannusten – ensisijaisetsi lyhennysten – äkillisen nousun takia, minkä seurauksena heidät häädettiin talostaan..

Valuuttaluottoja kaupattiin erityisesti 2003–2009, uutisissa esitettiin myös youtubesta kaapattu po. ajanjaksolla esitetty mainos, jossa lainanottajalle kerrottiin valuuttaluottojen edullisuudesta. Toimittaja kertoi samalla, että huippuvuonna 2009 valuuttaluottojen arvo oli jo lähes 6000 miljardiin forinttiin (5793 mrd .). Samalla muutamassa vodessa lyhennykset kuitenkin olivat – forintin arvon heikennyttyä – kaksinkertaistuneet. Uutisten mukaan sekä Medgyessyn että Gyurcsányn sosialistihallituksia varoitettiin Unkarin pankin, IMF:n ja kansainvälisten luottoluokittajien toimesta, että unkarilaisia valuuttavelallisia oli uhkaamassa katastrofi.