Budapestin pormestariehdokkaat hupenevat

Vasemmisto jälleen hajallaan pääkaupungin ”vaaliveturin” suhteen. Kolme vasemmistopuoluetta, sosialistinen puolue eli MSZP, Demokraattinen koaliitio eli DK ja Yhdessä – vuoropuhelu Unkarin puolesta, Együtt–PM, joutuivat yllättävän tilaznteen eteen, kun puolueiden yhteinen ”ylipormestariehdokas”, főpolgármester jelölt, Ferenc Falus luopui ehdokkuudestaan 29. swyyskuuta.

Falus ei ”testamentannut” kannattajiaan kenellekään jäljelläolevista ehdokkaista. Sen sijaan toinen luopuja, riippumaton ehdokas György Magyar,  toivoi, että hänen kannattajansa antaisivat äänensä Lajos Bokrosille, taloustieteilijälle, joka oli toiminut aiemmin vuoden mm. Gyula Hornin (MSZP) hallituksen (1994–1998) talousministerinä.

MSZP:n sisällä ei vallinnut yksimielisyyttä sen suhteen miten paikallisvaaleihin mentäisiin pääkaupungissa yllättären muuttuneessa tilanteessa. MSZP:n Budapestin alue- organisaation puheenjohtaja Ágnes Kunhalmi kertoi tiedotusvälineille Falusin vetäytymisen yhteydessä, että heidän uusi ehdokkaansa oli Lajos Bokros. Välittömästi tämän jälkeen MSZP:n valtakunnallinen puheenjohtaja József Tóbiás kuitenkin ilmoitti, ettei MSZP tukenut Bokrosia.

Fideszin varapuheenjohtaja Lajos Kósa ehätti analysoimaan vasemmiston tilannetta Budapestissa. Kósan johtopäätös oli, että tapahtunut oli entisen pääministerin, Ferenc Gyurcsányn ja tämän puolueen Demokraattisen koaliition taktiikkaa. Gyurcsány halusi tuhota vasemmiston yhteistyön ja raunioittaa niin MSZP:n kuin Együtt–PM -puolueenkin.

Taustaa. Lajos Bokros toimi vuoden Hornin hallituksessa enemmänkin talouden asiantuntijana, ”ammattiministerinä” kuin puolueen edustajana . Myöhemminkään hän ei jättänyt politiikkaa, sillä 2010 vaaleissa hän oli MDF:n pääministeriehdokas. Hänen pormestariehdokkuutensa taustayhteisö on ollut tähän asti Modernin Unkarilaisen Liikkeen Puolue, Modern Magyarország Mozgalom Párt; MOMA.