Putin vierailee Budapestissa

Ulkopuoliselle (ja -maalaiselle) täysin ”puskista” tulee 7. tammikuuta tieto Venäjän presidentti Putinin työvierailusta Unkariin. MTI:n mukaan vierailu on normaali vastavierailu, sillä viime vuonna pääministeri Orbán vieraili Moskovassa tapaamassa presidentti Putinia. Näin totesi tiedotteessaan pääministerin lehfdistöpäällikkö Bertalan Havasi. Asiasta on käyty kuitenkin keskustelua Unkarn mediassa. mm. Népszava kirjoitti 5.1. viitaten useista eri lähteistä saamiinsa tietoihin viitaten, että vierailu tapahtuisi maaliskuussa.

Kannunvalantaa vierailun tiimoilta aiheuttanee osaltaan nykyinen tilanne, jossa Krimin ja Ukrainan tapahtumien seurauksena EU ja Venäjä ovat asettaneet toisilleen pakotteita ja tämän politiikan tarkoituksenmukaisuus on noussut esille erityisesti maissa, joiden kauppa Venäjän kanssa on ollut merkittävän laajaa. Suomenkin mediassa on kerrottu siitä, että Unkarin pääministerin on lausunnoissaan kritoinut EU:n politiikkaa Unkarille haitallisena. Lisäksi erityisesti EU:n pienten jäsenmaiden (mukaanlukien Suomen) suoria yhteyksiä Venäjän johtoon on kritisoitu ”irtiottoina” EU:n omaksumasta linjasta.