Influenssaepidemia

Viikon aikana sairastuneiden määrä kolminkertaistui, tiedotti MTI 28. tammikuuta. – Viikon aikana on aiempaan verrattuna kolminkertainen määrä potilaita (47600) tullut lääkärin vastaanotolle influenssaan viittaavien oireiden takia. Edellisellä viikolla lääkäriin influenssan takia tuli 16400 henkilöä. Näin tiedotti Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, ÁNTSZ, jota vastaa Suomessa lähinnä Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitosta, THL,  keski-viikkona 28. tammikuuta Unkarin tietotoimistolle, MTI. – Unkarin epidemiologisen keskuksen, az Országos Epidemiológiai Központ, mukaan sairastuneita on eniten päiväkodeissa ja peruskoulussa.

Otettuissa näytteissä oli laboratoriotutkimuksten perusteella useimmiten kysymys H3N2-viruksesta. Tämä virus on muuntunut viime kaudesta ja käytettävissä olevien tietojen perusteella se voi sairastuttaa monia, tiedotti ÁNTSZ. Tiedonannon mukaan kaikissa lääneissä influenssaan viittaavat sairastumiset ovat lisääntyneet, eniten sairastuneita on Tolnan, Fejérin, Pestin sekä Bács-Kiskunin lääneissä.

ÁNTSZ kiinnittää huomiota siihen, että epidemian aikana tartuntavaaraa voidaan vähentää yleisten hygieniaa ylläpitävien ohjeiden noudattamisella, säännöllisellä käsienpesulla tai käyttämällä alkoholipohjaista käsien desinfiointainetta. Epidemian aikana on mahdollisuuksien mukaan pyrittävä välttämään tungeksivia väkijoukkoja tai hissien käyttöä, suljetuissa tiloissa taas on huolehdittava toistuvasta perusteellisesta tuuletuksesta. Edelläolevan lisäksi on suositeltavaa välttää muutoin yleisiä tervehtimismuotoja ja mahdollisuuksien mukaan kaihtaa välitöntä kontaktia sairastuneiden kanssa.

Sen, joka tuntee itsessään ifluenssan oireita – korkeaa kuumeta, vilunväreitä, kurkkukipua, korvakipua, lihaskipuja, päänsärkyä, väsymystä – on jäätävä kotiin, ja jos yskittää, aivastuttaa, on käytettävä kertakäyttönenäliinoja.

Lääkkeiden käytön osalta ÁNTSZ korostaa, että antibiootit tehoavat vain bakteerien aiheuttamaan tartuntaan, paranemiseen virusperäisistä sairauksista, kuten mm. influenssasta ja tavallisesta kylmettymisestä ne eivät auta.

Perusteettoman antibioottien käytön takia viime vuosina on tullut esille antibiooteille resistenttejä bakteereja, tämä on maailmanlaajuisesti mutta myös Euroopassa eräs suurin yleisen terveydenhuollon uhkatekijä, muistuttaa ÁNTSZ.

ÁNTSZin uusimman tiedotteen mukaan influenssaepidemian takia kaikkiaan 13 läänissä on tällä hetkellä terveydenhuollon instituutioissa (sairaaloissa, klinikoissa, terveyskeskuksissa) osittainen tai ehdoton vierailukielto.