Saksan liittokansleri Unkarissa

Saksan liittokansleri Angela Merkel tekee 2. helmikuuta virallisen vierailun Unkariin. Muutaman tunnin vierailun alussa kansleri Merkel jatkaa keskustelujaan pääministeri Orbánin kanssa Euroopan Unioniin liittyvistä kysymyksistä, joista siirrytään kahdenvälisiin suhteisiin.

Tapaamisen pääteemaksi ovat muodostumassa EU:lla edessään olevat diplomaattiset ja taloudelliset päätökset. Edellisiä koskee ennenkaikkea Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi tarvittava EU-maiden yhteistyö, edelleen EU:n ja Venäjän suhteet seka oletettavasti Eurooppaan suuntautuvaa maahanmuuttoa koskevan politiikan yhteensovittaminen, összehangolás, noussevat tarkastatelun kohteeksi. – Kahdenvälisten suhteiden osalta pääministeri Orbán on viime päivinä tosin todennut, että unkarilais-saksalaisissa kahden-välisissä suhteissa ei ole ongelma-alueita.

Kansleri Merkel tapaa lisäksi presidnetti Áderin presidentin virastossa l. presidentin kansliassa, sekä vierailee saksankielisessä Andrássy-yliopistossa tavaten satakunta yliopiston opiskelijaa. Kansleri pitää yliopistolla lyhyen puheen sekä vastaa opiskelijoiden kysymyksiin.

Myöhemmin iltapäivällä kansleri Merkel keskustelee Dohány-kadun synagoogassa useiden unkarilaisten juutalaisjärjestöjen johtajien kanssa. Vierailun kohokohdaksi (oik. väriläikkä, színfolt) muodostuu tilaisuus, jossa  Szegedin yliopisto myöntää Merkelille  kunniatohtorin arvon tämän ansioista fysiikan ja (käytännön) politiikan alueella. Merkel ottaa kunnianosoituksen vastaan Andrássy-yliopistossa Szegedin yliopiston viittaan pukeutuneena.

Saksan liittokanslerin vierailun takia Budapestissa toteutetaan maanantaina laajoja liikennejärjestelyjä. Esim. M2-metro ei pysähdy parlamenttitalon kohdalla, Lajos Kossuthin asemalla. Lisäksi useat pääliikenneväylät suljetaan määräajaksi. Parlamenttitalon edustalle päästäkseen on käytettävä raitiovaunlinjaa 2 tai jäätävä pois János Arany-asemalla M3-metrolinjalta ja käveltävä loppumatka.

Kansleri Merkelin autosaattueen reitti Fetrenc Liszt-lentoasemalta Budapestin keskustaan suljetaan muulta liikenteeltä, samoin Erzsébet-silta ja Attila-katu Budassa kuten Linna-vuorelle johtavat kadutkin eli reitti presidentin virastoon ja virka-asuntoon (Sándorpalota).

Lisäksi muistutetaan, että lentomatkalle aikovat lähtisivät ajoissa lentokentälle, sillä muutamaan tuntiin monien käyttämä bussi 200E ei liikennöi lentokentälle M3-metrolinjan pääteasemalta (Kőbánya-Kispest).