Ulkoministerin arvio Merkelin vierailusta

Szijjártó: Ei voida puhua unkarilais-saksalaisesta konfliktista, Nem lehet magyar-német konfliktusról beszélni. – Saksan liittokanselri Merkelin vierailu Budapestissa lunasti sille asetetut toiveet, totesi ulkomaankaupasta ja ulkopolitiikasta vastaava ministeri Péter Szijjártó aamulla 3. helmikuuta Kossuth-radion ohjelmassa 180 minuuttia, 180 perc.

Liittokansleri vieraili Budapestissa 2.helmikuuta, jotta ”voisimme vahvistaa tähän astikin hyvin ja tehiokkaasti toiminutta Saksan ja Unkarin liittoa ja yhteistyötä; näin läheisen yhteistyön vahvistamiseen on erityisesti tarvetta tällaisella geopoliittisten rajuilmojen ja vaikeiden tilanteiden täyteen ahtamalla ajalla, jota paraikaa elämme”, totesi ulkomaankaupasta ja ulkopolitiikasta vastaava ministeri.

Tapaamisen ohjelmassa olivat strategisesti merkittävät kysymykset: Eurooppa ja Venäjä, Euroopan talousyhteisön (EU:n) ja Euraasian talousyhteisön mahdollisen yhteistyön rakentaminen ja  uudelleenrakentaminen, edelleen keskustelun kohteena oli Ukrainan ja Venäjän konflikti sekä saksalais-unkarilainen taloudellinen ja kaupallinen yhteistyö, luetteli ministeri.

Ministeri vastasi toimittajan kysymykseen todeten, että saksalais-unkarilaisten suhteiden yhteydessä ei voi puhua konfliktista, vaan pikemminkin siitä, että geopoliittisissa kysymyksissä on toimittava läheisessä yhteistyössä. Esimerkkinä ministeri mainitsi, että Venäjää vastaan kohdistetuista sanktioista ja Venäjän vastatoimenpiteistä, embargosta, kärsii jokaisen Euroopan maan talous, siksi Unkarin ja Saksan intressinä on Ukrainan kolfliktin ratkaiseminen.

Ministeri korosti, että molemmat osapuolet tukevat rauhanomaista ratkaisua, eivätkä vie aseita Ukrainaan. Hänen mukaansa kysymys oli naapurimaasta, jossa elää yli 150000 unkarilaista, Venäjältä ostettu maakaasu, joka puolestaan on Unkarin energiahuollon kannalta ratkaisevassa asemassa, döntő, tulee sekin Unkariin Ukrainan kautta.

Ministeri Szijjártó totesi, että pääministeri Orbán on kertonut Merkelille, että vuoden 2015 lopussa päättyy Venäjän kanssa solmittu pitkän aikavälin kaasuntoimitussopimus. Unkarin tavoitteena on, että Unkari voisi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa sopia seuraavista kasuntoimituksista. Keskustelussa saavutettiin yksimielisyys siitä, että {Euroopan energiatarpeen] turvaamisessa tarvitaan diversifikaatiota, nykyistä useampia toimittajia ja reittejä.

Angela Merkelin ja Viktor Orbánin keskinäiset henkilösuhteet ovat erinomaiset, vakuutti ministeri Szijjártó, jonka sanojen mukaan pääministeri Orbán antoi tyydyttävät vastaukset Saksan liittokanslerin kysymyksiin, joissa tosin puheena olleita yrityksiä ei manittu nimeltä. Taloudelliseen yhteistyöhön liittyen – totesi Szijjártó – pääministeri Orbán oli todennut, että jos unkarilainen sijoitusympäristö olisi huono, niin ei Unkarissa toimisi 6000 saksalais-omisteista yritystä, eivätkä ne työllistäisi 300000 unkarilaista – ja siitä lähtien, kun olemme olleet hallituksessa – saksalaiset eivät olisi sijoittaneet Unkariin 6 miljardin euron arvosta uutta pääomaa.

Vastauksena väitteeseen, että Merkel olisi todennut, ettei hän ymmärtänyt, miten sellaiset sanat kuin ei-liberaali [illiberal] ja demokratia voivat liitttyä toisiinsa, Szijjártó sanoi, että tämä teema oli ollut keskustelussa esillä noin minuutin ja 20 sekuntia. Unkarin pääministeri oli tehnyt selväksi, että kullakin maalla olivat omat demokratiaan liittyvät käsityksensä, eikä mikään näista [maista] voi vaatia itselleen oikeutta määritellä, millainen demokratiakäsitys on toisessa maassa vallalla. Yksi asia oli ministerin mielestä radio-ohjelman mukaan aivan varma: ”Me molemmat [so. Saksa ja Unkari] kuulumme sellaiseen yhteisöön, EU:hun, jonka perusta, demokratia, ei ole kyseenalaistettavissa”.

TV2:n Mokka-nimisessä ohjelmassa ulkoministeri Szijjártó puhui myös siitä, että neuvottelujen yhteydessä käsiteltiin myös kansalaisjärjestöjä sekä median roolia. Tässä yhteydessä pääministeri Orbán teki selväksi, että kansalaisjärjestöillä on tärkeä tehtävä yhteiskunnassa, mutta niiden toiminnan on oltava läpinäkyvää. Lehdistönvapaus  puolestaan toteutuu Unkarissa, sen voi nähdä jokainen, jos vain avaa sanomalehden tai katsoo televisiota; jokainen voi sanoa mielipiteensä ja maassa esitetään voimakasta hallitusta vastaan esitettyä kritiikkiä, totesi ministeri Szijjártó.