Maan pankkisektori ”unkarilaistuu”

Valtio hankkii osuuden Erste-pankista, joka tästä alkaen voi laajentaa luotonantoaan, Beszáll az állam az Erstébe, amely ezentúl többet hitelez. Näin kertoivat M1:n uutiset 9. helmikuuta.  Unkarilaisomistus Unkarin pankkilaitoksessa on kasvanut 2,5 vuoden aikana nelinkertaiseksi. Hallitus organisoi uudelleen säästöpankkilaitoksen, sen lisäksi se on ostanut Unkarin ulkomaankauppapankin, Magyar Külkereskedelmi Bank, ja Budapestion pankin, Budapest Bank. Pääministeri Orbánin mukaan se, että pankkijärjestelmän enemmistö on unkarilaisomistuksessa, lisää maan rahataloudellista, pénzügyi, turvallisuutta.

Unkarin valtio ja Euroopan jälleenrakennus- ja kehitysspankki, Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (engl. European Bank for Reconstruction and Development, EBRD) ovat kumpikin hankkineet 15 % osuuden Unkarissakin toimivasta saksalaisesta Erste Bank -pankin tytäryhtiöstä. Pääministeri Orbán totesi tapahtuneesta: Tehdyn sopimuksen nojalla po. luottolaitos voi tulevaisuudessa jakaessaan aiempaa enemmän luottoja vaikuttaa Unkarin taloudelliseen kasvuun. Ministeri lisäsi, että tämä askel sopii siihen kehitykseen, jonka avulla Unkari on luonut tilanteen, jossa maan pankkilaitoksen enemmistö on Unkarin valtion omistuksessa (aiemman ulkomaalaisomistuksen asemsta).

Erste -pankki on eräs Unkarin suurimmista rahalaitoksista, sillä on yli 900 000 asiakasta. Pääministeri Orbán ja EBRD:n pääjohtaja ovat sopineet Erste -pankin johdon kanssa, että Unkarin valtio ja EBRD voivat ostaa kumpikin 15 prosenttia Erste-pankin unkarilaisen tytäryhtiön osakekannasta. Orbán määritteli asian näin: Tämä askel sopi siihen kehitykseen, jolla Unkari on luonut yli 50-prosentisesti unkarilaisomistuksessa olevan pankkilaitoksen. Tästä lähtien, puhuessamme pankkilaitoksen kehityksestä, puhumme myös merkittävän unkarilaisessa omistuksessa toimivan pankkisektorin kehityksestä. Kun tulee kysymys siitä, että lainananto voi nykyisestään yhä kasvaa, emme puhu meille vieraiden voimien leikistä, joiden armoille olemme antautuneet, vaan sellaisesta rahataloudellisesta vaikutusmekanismista, joka on suotuisa maalle ja yhdessä hyvän hallinnon kanssa voi tuoda taloudellista kasvua, ja jokaiselle unkarilaiselle taloudellista huojennusta ja aiempaa korkeampaa elintasoa sekä lisää työpaikkoja.

Osapuolet tulevat sopimaan omistusosuuksiensa hinnasta. Andreas Treichl, Erste Bankin pääjohtaja totesi, että Keski-Euroopan (talous)kasvu on tärkeä, ilman sitä Euroopalla ei ole mahdollisuutta palata normaalille (kasvu-)uralle. Unkari sijaitsee Keski-Euroopan ytimessä, siksi unkarilaiset pankit etsivät mahdollisuuksia rahoittaakseen Unkarin teollisuutta, Unkarin kauppaa sekä tuodakseen ulkomaisia sijoittajia Unkariin ja auttaakseen P&K-yrityksiä, jotka voivat olla taloudellsen kasvun moottoreita, totesi Treichl.