Miskolc saa piristysruiskeen

M1:n uutisten mukaan Miskolcin ja Kassan (slov. Košice) välille rakennetaan moottoritie (autópálya), Miskolc-Tapolcan kylpylän kehittäminen jatkuu kuten Diósgyőrin linnan entisöintityötkin, lisäksi Borsodin läänin pääkaupunki saa 1000 hehtaarin teollisuusalueen. Näin kertoi pääministeri Orbán Miskolcin kaupungintalolla järjestetyssä tiedotus-tilaisuudessa tiistaina 21. huhtikuuta. – Tiedotustilaisuudessa pääministeri juhlallisesti allekirjoitti yhdessä Miskolcin pormestari Ákos Krizan kanssa yhteistyöspimuksen, jolla Miskolc liittyy hallituksen rahoittamaan Modernien kaupunkien ohjelmaan, Modern városok program.

Pormestari Kriza totesi, että hallituksen ja kaupungin välinen sopimus rakentuu viiden tukipylvään varaan. Siihen kuuluu Miskolcin ja Kassan välisen taloudellisen akselin vahvistaminen, kahden kaupungin välisen moottoritien Unkarin puolella olevan osuuden rakentaminen, Miskolc-Tapolcan kylpylän kehittämishankkeen toisen vaiheen rakentaminen, Diósgyőrin linnan rekonstruktion päätösvaihe, uuden teollisuusalueen perustaminen, jo aiemmin käynnistetyn digitalisointiohjelman jatkaminen, tutkimus- ja kehitystyön sekä innovaatioiden vahvistaminen ja duaalikoulutuksen (eli yleissivistävän ja ammatillisen keskiasteen integraation) laajentaminen. – Pormestari Kriza korosti, että Miskolc on toteuttamassa kaiken sen, mitä edellisvuoden vaalien alla luvattiin ja ”tänäänkin olemme tehneet sellaisia sitoumuksia, jotka varmasti tulemme toteuttamaan.

Pääministeri Orbán puolestaan totesi, että menestykselliset neuvottelut on viety päätökseen, solmitun sopimuksen perustana on maan yleinen talouskehitys ja maan kasvava talous. Hän muistutti, että viisi vuotta sitten Miskolc oli sellaisessa taloudellisessa tilanteessa, joka suuresti muistutti Kreikan talouskehitystä, ”tuosta tilanteesta lähdettiin liikkeelle ja olemme päätyneet tähän päivään, jolloin olemme voineet allekirjoittaa tällaisen sopimuksen”. Hän muistutti siitä, että hallitus tulee solmimaan tällaisen sopimuksen jokaisen 23 lääninoikeuksin varustetun kaupungin kanssa.

Allekirjoitetun sopimuksen yksityiskohdista pääministeri totesi, että Miskolcin ja Kassan muodostamalla alueella [regió] elää miljoona ihmistä, kahta kaupunkia yhdistävä moottoritie on pitkään antanut odottaa syntymistään. ”Strada” Kassasta Unkarin rajalle on jo on jo valmis, nyt rakentaminen on aloitettava Miskolcin päästä, tieosuus valmistuu oletettavasti 2018–2019, hallitus puolestaan tulee rahoittamaan hanketta 150 mrd forintilla.
Pääministerin mukaan hallitus auttaa kehittämään kaupungin toiminnoista aiempaa nopeampia ja tehokkaampia, mikä tarkoittaa sitä, että kaupunkilaiset saavat tarvitsemansa palvelut aiempaa noperammin ja halvemmalla: ”Miskolcilla on hallituksen ’modernien kaupunkien ohjelmassa’ mallikaupungin rooli”. Hän puhui myös siitä, että kaupungissa hyödynnetty älykamerajärjerstelmä laajenee, tällä hetkellä käytössä on 150 kameraa, mutta kameroiden määrä tulee nousemaan 500:een, ehkä jopa 600:een, sillä yleisen turvallisuuden takaaminen on tärkeä tehtävä.

Viktor Orbán kertoi myös, että 1000 hehtaarin uuden teollisuusalueen – joka tulee olemaan eräs Unkarin suurimmista – perustamista hallitus tulee tukemaan merkittävästi. Lukuisat yritykset voivat perustaa tuotantolaitoksensa tälle teollisuusalueelle ja luoda yli tuhat työpaikkaa, jolloin Miskolcissakin voidaan saavuttaa täystyöllisyys. Miskolc-Tapolcan kylpylän kehittämistä käsitellessään pääministeri totesi, valtio tulee tukemaan kylpylän ensimmäistä rakentamisvaihetta 3 mrd forintilla, seuraava vaihe tulee saamaan puolestaan 5 mrd fotrinttia. Diósgyőrin linnan rekonstruktiotyö ja siihen mliittyvät kehittämishankkeet tulevat jatkumaan, tähän tarvittavasta 6 mrd forintin investoinnista valtio ottaa vastatakseen 4,5 mrd.

Lehdistötilaisuuden lopuksi pääministeri totesi, että tavoitteena on, että ”näinä vuosina”, eli nykyisellä Fidesz-KDNP:n hallituskaudella, ebben a kormányzati ciklusban, itse kukin voisi edeltä elämässään, tähän suuntaan nämä – ja muuallakin tehdyt investoinnin – ovat merkittäviä askeleita.