Ammatillisessa koulutuksessa on tukevaisuus

Jos nuorilla on tulevaisuus, silloin koko maa nousee! ”Ha a fiataloknak van jövőjük, akkor az egész ország emelkedik!”

Näin totesi pääministeri Orbán MTI:n tiedotteen (27.04.) mukaan tänä vuonna kahdeksatta kertaa järjestetyllä ammattikoulutukseen keskittyvällä Szakma Sztár Festivaalilla Hungexpon tiloissa. Pääministerin mukaan ammattikoulutuksen saaneet nuoret olivat Unkarille tärkeitä, ja jos näillä nuorilla ei ole tulevaisuutta, silloin ei ole koko maallakaan. Hän korosti, että jos nuorilla mielestään on tulevaisuus, silloin koko maa nousee, silloin on järkevää työtä, ja silloin on kunnollinen palkka. ”Siksi emme haluaisi antaa nuorillemme pelkkää ammattikoulutuksesta kertovaa todistusta vaan myös käyttökelpoista tietoa ja sen ohella tulevaisuuden.” Näin totesi pääministeri kolmipäiväisen tilaisuuden avajaispuheessaan.

Elämme vapaassa Maailmassa, siksi teidän on luotava vapaasti tehdyillä päätöksillä suunta elämällenne, mutta on asioita, joista nuorena ei vielä tiedä elämästä, siksi vierelänne ovat opettajat”, totesi Orbán nuorten edessä. – Opettajien puoleen kääntyen hän totesi, että heidän käsissään oli tulevaisuus, sekä nuorten että maan. ”Sellaiseksi muotoutuu tulevaisuus, millaisiksi muovaatte nämä nuopret!”, totesi pääministeri.

Festivaalin osana järjestettiin ammattiin opiskelevien taitoja mittaavat valtakunnalliset loppukilpailut. Näiden kilpailujen tulosten perusteella valikoituvat unkarilaiset osanottajat Euroopan- ja maailmanmestaruuskilpailuihin, az EuroSkills ja a WorldSkills.
Tapahtuman yhteydessä ilmoitettiin, että vuonna 2018 Euroopan vuoden 1989 poliittisten muutosten jälkeen Unkari näistä maista ensimmäisenä saa järjestettäväkseen EuroSkills -kisan loppukilpailun ja tämän johdosta allekirjoitettiin juhlallisesti kisan järjestämistä koskeva sopimus. Järjestämisvastuusta Unkarin kanssa loppumetreille asti kilpaili Norja, joka nyt jäi toiseksi.

Tänä vuonna Unkarin kouluista näihin kilpailuihin ilmoittautui 5500 ammattiin opiskelevaa, joiden joukosta 192 valikoitui valtakunnalliseen loppukilpailuun. Kilpailun tavoitteena on korkeatasoisten työnäytteiden avulla lisätä po. ammattien yhteiskunnallista arvostusta. –Näin totesi tilaisuuden pääjärjestäjänä toimiva Unkarin kauppa- ja teollisuuskamari, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK).

Pääkaupungin ulkopuolelta festivaalille osallistuu noin 9000 ammattiin opiskelevaa, jotka kauppa- ja teollisuuskamarin alueorganisaatiot lähettävät Budapestiin yhteensä noin 200:lla bussilla. Budapestin kouluista festivaalin tapahtumiin 5000–6000 nuorta, joilla on ammatinvalinta edessään.

Kamarin puheenjohtaja László Parragh totesi puheenvuorossaan, että vuodesta 2010 lähtien toteutettujen muutosten seurauksena merkittävää edistystä on tapahtunut monilla alueilla, näin myös ammatillisessa koulutuksessa. Puheenjohtajan mukaan Unkari oli etenemässä oikean suuntaan ja pian Unkarin ammatillinen koulutus olisi tasolla, joka on aivan omaa luokkaansa itäisessä Keski-Euroopassa. Hänen mukaansa ammatillisen koulutuksen ja korkeakoulutuksen välillä ei ole jyrkkää rajaa, sen saattoi havaita esimerkiksi siitä, että festivaalin kilpailuihin osallistui niin logistiikan kuin konetekniikankin opiskelijoita.