SZIGET 2015 — 430000 kävijää

Päättyneellä viikolla (vko 33) M1:n uutisten kestoaihe – pakolaisten ohella – on ollut Sziget -festivaali. Festivaalin valmisteluista ja ohjelmatarjonnasta on kerrottu jo päiviä ennen megatapahtuman alkua. Erityisesti on tuotu esille, miten kävijöiden turvallisuus kyetään takaamaan ja miten sairastumisiin on varauduttu. Esiintymislavoja ja -telttoja alueella on 20, suurimmista, kuten Nagyszínpad, A38 Színpad, Telecom Aréna ja Mastercard Világzenei Színpad sekä Colosseum -lavoista lähtien pieniin Afro-Latin-Reggae Villageen, Dorko-Snowattack Stage’iin ja GameLandHub – TEDx Budapest Clubiin saakka.

Viikon ”tilinpäätöstä” pyrittiin ennakoimaan jo sunnuntai-iltana 16. elokuta, vaikka päätöspäivän yhteenvetotietoja esim. festivaalivieraiden määrästä ei ollut saatavilla. Käytännössä sekä perjantain että lauantain liput myytiin loppuun eli kävijöitä molempina päivinä oli noin 90000, minkä perusteella myös sunnuntaina – festivaalin päätöspäiväna – kävijämäärän ennakoitiin täyttävän festivaalialuuen äärimmilleen. Festivaalijärjestelyjä vetänyt Károly Gerendai oli vakuuttunut siitä, että Sziget löisi tänä vuonna kaikki aikaisemmast kävijäennätykset, hänen arvionsa mukaan festivaalivieraiden määrä ylittäisi 430000:n, ehkä jopa 440000:n kävijän rajan.

Gerendain mukaan päivittäinen kävijämaksimi oli tänä vuonna kyetty nostamaan 90000:een vieraaseen eikä koskaan aikaisemmin kävijämäärä ole ollut näin korkea. Kolmen päivän osalta Sziget oli ”loppuunmyyty”. Näin kävi maanantaina 10.8. jolloin englantilainen Robbie Williams esiintyi; perjantaina 14.8. ruotsalaisen Avicii -yhtyeen ja lauantaina yhdysvaltalaisen  Kings of Leon -yhtyeen ansiosta. Kiitos onnistuneiden järjestelyiden suuresta kävijä-määrästäkään ei aiheutunut ongelmia tai tungosta. Gerendain mukaan myös tiistaille sijoittunut englantilaisen Florence +The Machine -brittiyhtyeen oli suuri yleisömenestys. Viikon aikana kahdellakymmenellä esiintymislavalla ja -areenalla tai stagella esiintyi iltapäivästä (eräillä areenoilla klo 12:sta lähtien) aamuyöhön jopa kello kolmeen ja neljään saakka toinen toistaan tunnetumpia kokoonpanoja, laulajia yhtyeineen. Järjestäjien mukaan ohjelmat etenivät kaikilla esiintymispaikoilla ongelmitta ja ennakkojärjestelyjen mukaisesti. Ohjelmatarjontaan kuuluvat sirkus- ja teatteriesityksetkin saivat omat katsojansa.

Yllätyksiäkin tapahtui, niinpä mm. varsinaisen festivaalin aattoiltana, ”päivänä -1”, Robbie Williamsin konsertin kustannukset nousivat yli suunnitellun. Festivaalin kokonaisbudjetti paisui 4,7 mrd:iin forinttiin, mutta järjestäjät uskoivat festivaalin päättyessä saavansa kustannukset katettua ja saavutetun kävijähuipun ansiosta Szigetin tulos tänä vuonna olisi positiivinen. Yhtälailla menestyksekkäitä olivat olleet aiemmin kesällä Blatoni Sound sekä Sopronissa järjestetty VOLT -festivaali, joten Sziget -yhtiö, Sziget Kft., osaltaan päätti onnistuneen festivaalisesongin.

Järjestäjätahon mielestä kokonaiskävijämäärää voitaisiin tulevaaisuudessa nostaa vain, jos päivittäiset kävijämäärät olisivat tasaisen korkeita, käytännössä pitäisi saada päivittäin lähestulkoon kaikki liput myytyä. Tänä vuonna päivittäiset kävijämäärät vielä vaihtelivat. Toisaalta Sziget alkaa olla ”täynnä”, päivittäistä kävijämäärää ei kyetä nostamaan 90000 kävijän ylitse, Esiintymislavojen tai -telttojen määrää ei voi enää lisätä, jos kohta niin kävijöille tarkoitettujen palvelujen kuin ohjelmistonkin tasoa voidaan edelleen parantaa.

Tänä vuonna festivaalikävijöitä oli kaikkiaan 95 eri maasta. Viikon mittaan lämpötila iltapäivisin nousi noin 35:een Celsiusasteeseen, mutta siitäkään ei aiheutunut erityisiä ongelmia ja järjestelyjen kannalta onnekasta oli, että viikon aikana ei satanut.

Viikon mitaan ei ollut ennakoitua enemmän helteen aiheuttamia auringonpistoksia tai pahoinvointikohjtauksia. Eräs festivaalin toimihenkilö sai infarktin, mutta lääkäri oli paikalla parissa minuutissa ja hänet onnistuttiin elvyttämään.