Kroatian ja Unkarin raja-aita?

Pääministerin kansliaa, miniszterelnökség, johtava ministeri János Lázár totesi Unkarin television mukaan 15. lokakuuta, että pakolaistilanteessa lähipäivinä tapahtuvasta kehityksestä ja Brysselin EU-huipputapaamisen tuloksista riippuu se, millaiset johtopäätökset Unkari vetää pakolaiskysymyksessä. Ministeri muistutti, että keskiviikkoon (14.10.) mennessä Unkariin oli saapunut 378647 laitonta maahantulijaa. Unkarin ja Serbian välisen rajan ylitse maahan on tullut laittomat rajanylitykset estävän aidan valmistumisesta kuluneen kuukauden aikana muutama sata henkilöä, Kroatian kautta 180000 henkilöä. Hänen mukaan oli uhkaamassa vaara, että vuoden loppuun mennessä [Kroatian kautta] Unkariin tulevien määrä nousisi 600–700000:een.

Lázárin mukaan Unkarin hallitus on valmis ja kykenevä vartioimaan ei vain virallisia rajanylityspaikkoja vaan Unkarin ja Kroatian rajaa koko pituudeltaan, zöldhatár lezárása, niin oikeustoimin kuin rajaviranomaisten toimestakin. Samalla ministeri kiitti raja-aidan rakentamiseen osallistuvia sekä muita V4-maita [Tshekki, Slovakia ja Puola] siitä avusta, jota ne olivat antaneet rajan turvaamiseen. Ministeri muistutti vielä, että EU:n esittämistä maakohtaisista kiintiöistä tehdään päätös joulukuun puoliväliin mennessä.