Turvapaikanhakijoiden valvonta tiukkenee

Hallitus jätti tiistaina 14.2. parlamentille esityksensä, joka muuttaa maassa olevien ulkomaan kanslaaisten valvontaan liittyviä säädöksiä neljässä kohdassa aiempaa tiukemmiksi. Lakimuutos käsitellään kevätistuntokauden aikana ja se voisi tulla voimaan jo ennen kesää.

Turvapaikanhakijat eivät voisi enää lakimuutoksen voimaantulon jälkeen liikkua vapaasti maassa ennen kuin heidän hakemuksensa on käsitelty ja asianomaiset ovat saaneet oleskeluluvan. Avointen vastaanottokeskusten asemesta päätöstä pitäisi odottaa raja-alueella eli 8 km syvällä transitvyöhykkeellä, tranzitzóna, sijaitsevissa vastaanottokeskuksissa, befogadóállomás.

M1-kanavan uutisten mukaan osa turvapaikanhakijoista liikkuu vapaasti vastaanotto-keskuksen alaueella ja ympäristössä, osa odottaa mm. Röszken ulkopuolella päästäkseen luovuttamaan Unkarin viranomaisille turvapaikkahakemuksensa. Tämän noin 500 laittoman maahantulijan,, illegális migráns, lisäksi on suurempi joukko, joka ei jää odottamaan turvapaikkahakemuksensa käsittelyä ja päätöstä, vaan hyödyntäen EU:n vapaata likkuvuutta koskevia säädöksiä, karkaa Unkarista läntisiin EU-maihin.

Lakiesitykseen laittomien maahantulijoiden valvonnasta, illegális migránsok őrízetbe vétele, sisältyy neljä muutosta aiempiin säädöksiin:

  • turvapaikanhakijoiden on odotettava transitvyöhykkeellä hakemuksensa käsittelyn ajan
  • kaikkialta muualta maasta turvapaikanhakijat palautetaan transitvyöhykkeelle
  • mikäli joku poistuu transitvyöhykkeeltä, asia käsitellään sääntöjen rikkomuksena, szabalysértés
  • avoimissa vastaanottokeskusissa, nyitott táborok, asuvat siirretään transitvyöhykeelle.

Pääministerin työtä avustavan ministeriön eli pääministerin kanslian, miniszterelnökségi kormányiroda, tiedottamisesta vastaava valtiosihteeri Bence Tuzson kertoi, että tavoitteena on estää statukseltaan määrittelemättämien ja tuntemattomien henkilöiden vapaa liikkuminen maassa. Monet Unkarin viranomaisille turvapaikkahakemuksensa jättäneet pakolaiset ovat tehneet tämän vain siksi, että he ovat oppineet tuntemaan EU-lainsäädännön porsaanreiät, kiskapu, ja jättävät hakemuksensa päästäkseen liikkumaan maassa vapaasti ja hävitäkseen viranomaisten näköpiiristä. Tähän sisältyy Tuzsonin mukaan turvallisuusriski. Euroopan turvallisuus on hajonnut, megbomlott, mikä on mahdollistanut terroriteot Pariisissa, Nizzassa, Brysselissä ja Berliinissä. Unkarin elintärkeänä tehtävänä ja intressinä on Unkarin ja Euroopan kansalaisten turvallisuuden varmistaminen.

Uutisten mukaan Unkarin hallitus on varautunut siihen, että Bryssel ja ”pakolaispuoluetta” edustavat organisaatiot tulevat hyökkäämään Unkarin hallituksen politiikkaa vastaan.