”Mindenki” unkarilainen Oscar-voittaja

Lyhytfilmien Oscar -palkinnon voitti unkarilaisen Kristóf Deákin ohjaama ja käsikirjoittama Mindenki (englanninkielisenä nimenä on Sing, suomeksi sen voisi kääntää vaikkapa: Laulakaa)

Mindenki kilpaili ranskalaisen Ennemis Intérieurs (Sélim Azzazi), sveitsiläisen La Femme et le TGV (Timo von Gunten), tanskalaisen Silent Nights (Aske Bang) sekä espanjalaisen Timecode (Juanjo Giménez) lyhytfilmin kanssa. Deákin työ oli kaikkien aikojen ensimmäinen ehdolla ollut unkarilaisfilmi tässä kategoriassa.

Elokuvassa näytellyt budapestiläisen Bakács térin alakoulun kuoro vietti yön koulussa jännittäen palkintojenjakoa, joka oli M1:n uutisten tärkein aihe 27. helmikuuta. Riemu nousi koulussa kattoon, kun televisiossa kerrottiin, että lyhytfilmien Oscar-voittaja oli ”Sing”

Deák itse ehdotti kiitospuheessaan, että palkonto myönnettäisiin lapsille. Hän kiitti lämpimästi akatemiaa tästä ”uskomattomasta palkinnosta” ja sanoi huhuvansa lyhyesti, vaikka hänen pitäisi kiittää hyvin monia ihmisiä. ”Ensiksi kiitän perhettäni ja opettajiani, jotka kasvattivat minut sekä puolisoani”. Toisen tuottaja Anna Udvardyn, muun tuotantoon osallistuneen henkilökunnan sekä näyttelijöiden nimissä Deák ehdotti, että palkinnon saajia olisivat ne ihmiset, jotka tekevät tästä maailmasta paremman lapsille. ”Pyrkikäämme kasvattamaan heidät hyvin, sillä tavoin, että voisimme olla heistä ylpeitä”. Näin totesi Deák puhuessaan myös tuottajakollegansa Anna Udvardyn nimissä.

Uutisten mukaan jännitystä kesti kuukausi. Lyhytfilmin ohjaaja-käsikirjoittaja ja osatuottaja Deák otti vastaan merkittävän tunnustuksenosoituksen aamuvarhaisella [Unkarin aikaa] hieman ennen kello viitta Los Angelesin Dolby-teratterin galaillassa. Koko maa oli uutisten mukaan  jännittänyt 24. tammikuuta lähtien, jolloin tuli julkisuuteen, että Mindenki oli ehdolla palkinnonsaajaksi neljän muun lyhytfilmin kanssa.

Mindenki on ensimmäinen unkarilainen lyhytfilmi, joka koskaan on saanut Oscar-ehdokkuuden. Mindenki debytoi unkarilaisyleisön edessä viime maaliskuussa Friss Hus Budapest -Festivaalilla (Friss Hus = Tuoretta lihaa), kesäkuusssa se sai Tokion Short Shorts -festivaalilla lyhytfilmien näytelmäelokuvien kategorian pääpalkinnon, mikä nosti sen Unkarin omaksi Oscar-ehdokkaaksi.

Mindenki tapahtuu 1990-luvun koulumaailmassa, keskeisenä on huono pedagpoginen malli, erään häikäilemättömän naisopettajan menestyksentavoittelu, mihin elokuvan lapsinäyttelijät reragoivat ytimekkään osuvasti. 25 minuutin pituisen elokuvan päähenkilöitä ovat Dorka Gáspárfalvi, Dorottya Hais ja Zsófia Szamosi. Elokuvan tuottajana Deákin ohella on ollut Anna Udvardy.

Deákin elokuva kertoo lapsikuorosta ja sen johtajasta, joka hyvin omintakeisin keinoin pyrkii menestykseen. Lapset puolestaan nousevat vastarintaan ja kehittävät nerokkaan suunnitelman antaakseen lapsia sortavia menettelytapoja soveltavalle laulunopettajalle opetuksen.

Deák on todennut jo aikaisemmin, että käsikirjoitus syntyi henkilökohtaisten kokemusten tuloksena: hänellä oli opettaja, joka halusi laskea omaksi ansiokseen kaikki lasten saavutukset. Toistuvasti hän asetti lapset ristiriitaiseen tilanteeseen: mitään ei saavutettaisi ellei hän olisi mukana. Samalla opettaja oli hyvää pataa vanhempien kanssa ja näin kukaan ei ymmärtänyt, miksi jotkut lapset menivät opettajansa takia itkien kotiin. Opettaja markkinoi itseään hyvin, mutta ei ottanut huomioon tärkeintä, lapsia.

Toinen innoittaja oli Deákin erään ruotsalaisen kämppäkaverin henkilökohtainen kokemus, joka oli niin voimakas, että ohjaaja käytti tätä elokuvansa eräässä kohtauksessa, jossa kuoronjohtaja ei peittele ajatuksiaan vaan kertoo suoraan eräälle keskeisessä roolissa olevalla pikkutytölle, että tämä ei ole riittävän hyvä laulaja.

Palkintogalaa seuranneen juhlan jälkeen Deák ja työryhmänsä kertoi aloittavansa pian uuden elokuvan teon, mihin unkarilainen rahoitusohjelma [Magyar Média Mecenatúra] on jo myöntänyt rahoituksen. Elokuvan työnimi on A legjobb játék [Paras leikki] ja se kuvaa anomaliaa, jossa ihmisen kehittämät koneet vievätkin hänen työnsä. Oscar-palkittu Deák totesikin, että häntä on askarruttanut koneen, teknologian ja ihmisen suhde, minkä takia hän on luonnostellut tätä ideaa.

Deákin elokuvaa on tukenut NMHH:n medianeuvosto [Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, Kansallinen Media- ja Uutistenvälitysviranomainen]. Voit katsoa tästä linkistä Mindenki-lyhytfilmin 5.3. saakka.