Pitkäperjantaista vapaapäivä

Unkarin parlamentti päätti 8.3., että pitkäperjantai on vapaapäivä, munkaszüneti nap, kun se tähän asti on ollut työpäivä. Näin pääsiäisviikonloppu pitenee nelipäiväiseksi. Nimenomaan tähän viittasivat useimmat ihmiset katuhaastatetteluissa. Aikaa jää enemmän perheelle, pitkän viikonlopun ansiosta voidaan matkustaa, käydä sukulaisissa ja kierrellä ostoksilla. Kauppiaat taas uskoivat, että perjantaita edeltävästä torstaista tulee nyt selvästi aiempaa vilkkaampi kauppapäivä.

Hallituksen edustajat puolestaan kertoivat ennen parlamenttikäsittelyä, että maan hyvä taloudellinen tilanne ja tuottavuuden kasvu mahdollistavat yhden lisävapaapäivän. Samalla viitattiin myös pitkäperjantain kristilliseen taustaan ja merkitykseen uskoville kansalaisille, joille pääsiäisviikko  alkaa jo kiirastorstai-iltana. Pääministeri Orbán totesi jo viime lokakuussa, että reformaation juhlavuonna olisi sopiva aika tehdä pitkäperjantaista vapaapäivä.