István Rácz-palkinto Tenholle

Suomi-Unkari Seurana varapuheenjohtaja ja Tampereen Suomi-Unkari Seuran puheenjohtaja Irmeli Kniivilä kirjoittaa vuoden 2013 István Rácz-palkinnon saajasta, Tenho Takalosta seuraavaa:

Tampereen Suomi-Unkari Seuran pitkäaikainen puheenjohtaja, FM Tenho Takalo on saanut nyt 17. kertaa Suomessa jaetun István Rácz -palkinnon. Palkinto luovutettiin hänelle Suomi-Unkari Seuran edustajakokouksessa Helsingissä 27.4.2013. Kyseessä on Suomessa ja Unkarissa vuosittain jaettava tunnustus henkilölle, joka on merkittävästi edistänyt maiden välisiä kulttuurisuhteita. Suomessa palkintoa hallinnoi Suomi-Unkari Seura. Palkinto on saanut nimensä Suomessa työskennelleeltä unkarilaiselta valokuvaajalta ja kääntäjältä István Ráczilta (1908-1998), joka tunnetaan paitsi monista upeista valokuvistaan ja valokuvateoksistaan, myös mm. Kalevalan, Kantelettaren ja Seitsemän veljeksen unkarintajana.

Tenholla on pitkä ura Unkarin historian, kulttuurin ja kielen parissa. Historian ja unkarin kielen opiskelujen kautta sekä jatkuvasti Unkarin asioista aidosti kiinnostuneena Tenhosta on tullut monipuolinen Unkari-ekspertti, jonka asiantuntijuutta on tarvittu ja käytetty monissa hankkeissa. Vuonna 2004 ilmestyneeseen monipuoliseen Unkari Maa, kansa, historia – teokseen (SKS) Tenho on kirjoittanut osat ”Karpaattien allas ja sen varhaiset asukkaat” sekä osan ”Unkarilaisten maahantulosta vuoteen 1815”. Hän on ollut kysytty luennoitsija ja paneeleihin osallistuja niin Tampereella ja Pirkanmaalla kuin laajemmaltikin – aina kun Unkarin asioihin on haluttu tutustua ja saada varmaa tietoa..

Tampereen Suomi-Unkari Seuralle Tenhon panos niin yhdistyksen pitkäaikaisena (19 vuotta!) puheenjohtajana kuin muissa tehtävissäkin on ollut sanomattoman tärkeä. Onneksemme hän jatkaa edelleenkin hallituksen jäsenenä. Tällä yhdistyksemme neljä kertaa vuodessa ilmestyvällä UNKARIN UUTISET/ Magyar Hírek -lehdellä on jo 23. vuosi meneillään. Tenho on ollut koko ajan lehden päätoimittaja ja hänen kynästään onkin lähtöisin suurin osa lehden artikkeleista. Kun yhdistyksemme sai omat www -sivut, Tenho otti hoitaakseen myös sivujen päivittämisen ja blogikirjoittamisen.

Yhdistyksemme ja koko Tampereen kaupungin kannalta erittäin tärkeää on myös ollut Tenhon työ Tampereen ja ystävyyskaupunkimme Miskolcin välillä.

Kun yhdistyksemme seitsemän vuotta sitten täytti 55 vuotta ja keksimme hakea silloiselle puheenjohtajalle Luominen-veistosta kiitoksena hyvin tehdystä työstä kirjoitin: ”hän on ollut sellainen tukipilari, joita osasto on tarvinnut – joita ilman osastoa ei oikeastaan osaisi edes kuvitella. Osasto haluaakin nyt osoittaa kiitollisuuttaan hyvälle puheenjohtajalle pitkästä työrupeamasta ja osaston asioiden hyvästä hoidosta sekä ahkerasta työskentelystä Suomen ja Unkarin ystävyyden hyväksi.” – Onneksemme Tenhon monipuolinen työ Unkarin asioiden tunnetuksi tekemiseksi on jatkunut yhtä monipuolisena sitten tuon kirjoituksen – ja toivottavasti jatkuu tulevaisuudessakin vielä pitkään. – Tenho, olet tämän palkinnon ja tunnustuksen ansainnut! Sydämelliset onnittelumme!