Antal Révészin näyttelyn avajaiset

Kutsu graafikko Antal Révészin näyttelyn
Unkari, o
let kaunis, olet ihana – Szép vagy, gyönyörû vagy, Magyarország, avajaisiin Kansainväliseen toimintakeskukseen (Suvantokatu 13, II krs.) suunnuntaina 15.9. klo 15.

Unkarilaisen graafikko Antal Révészin (s. 1931) näyttely koostuu 21 suurehkosta (100 x 36 cm) grafiikanlehdestä, jotka kuvaavat herkästi UNESCOn maailmanperintökohteita sekä muutamaa Europa Nostra -palkittua kohdetta Unkarissa. Näyttely on ollut aiemmin esillä toukokuussa 2013 Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksessa. Näyttely on avoinna 26.9. saakka.

Antal Révész kirjoitti näyttelystään sympaattisen luonnehdinnan:
Kiitos [näyttelyn järjestämisestä]. Näyttelyn vieraskirjaan, jos haluatte, haluaisin saada vieraiden reaktiot. Muuta toivetta minulla ei ole, kuin että onnistukoon näyttely kaikkien meidän iloksemme.
Synnyin 1931 Pápassa [Länsi-Unkarissa]. Piirustuksen opinnot aloitin Budapestissä vapaakoulussa. Opiskelin vuoden taideteollisessa korkeakoulussa, sitten pääsimme kuvataidekorkeakouluun, jossa opiskelimme anatomiaa, grafiikkaa, veistotaidetta teoreettisen opintojen lisäksi. Puhun monikossa, koska vaimoni [Judit Wigner] oli tuolloin myös opintotoverini. Pidimme vaihtuvasta tematiikasta; alussa maalasimme, teimme installaatioita, monistettua grafiikkaa, kirjankuvituksia, julisteita, sisustussuunnitelmia. Haluan mainita tässä yhteydessä yhtenä innoittajana ja yhteistyötahona myös töittemme tilaajat, jotka opastivat monesti työtämme.

Sovellettu grafiikka on elämänkaareltaan lyhyt taidelaji: laadusta riippumatta juliste liimataan toisen päälle ja näyttely puretaan, mutta muutama työ muuttuu ajan saatossa klassiseksi arvoksi. Näyttelyvieraiden kanssa syntyvä yhteys on merkinnyt todellista elämystä meille. Nyt erityinen iloni on se, että voimme olla yhteydessä sukulaisiimme, suomalaisiin. Onneksi tähän on avautunut elämäni aikana useita tilaisuuksia.

Ystävällisin terveisin maaliskuussa 2013
Antal Révész, taidemaalari, graafikko
P.S. Esillä oleva grafiikkani haluaa lainata erästä tuttua kotimaista laulua, joka alkaa näin: ’Olet kaunis, olet ihana, Unkari’