Peruuntunutta, toteutunutta, ja tulevaa toimintaa vuonna 2020

”UUSI NORMAALI”. Tampereen Suomi-Unkari Seura on joutunut peruuttamaan monia tapahtumiaan Covid-19 -virusepidemian eli koronan vuoksi. Osan tapahtumista olemme siirtäneet sine die, osan olemme toteuttaneet aikataulumuutosten jälkeen. Ainakin osan syksyn tapahtumista pyrimme toteuttamaan tiedoston lopussa olevan aikataulun mukaisesti.

UUSI TOIMINTAYMPÄRISTÖ. Kulttuuritalo Laikku, jossa useimmat tilaisuutemme oli suunniteltu pidettäviksi, oli suljettuna 17.3 – 2.6. Koronan takia on rajoituksia myös eri neuvotteluhuoneiden ja salien sallituissa henkilömäärissä, sekä kaikki turvaväli-, hygienia- ja muut koronaa koskevat rajoitussuositukset ovat edelleen voimassa. Koska seurassamme on myös yli 70-vuotiaita, emme voineet keväällä järjestää fyysisiä kokoontumisia, koska koronaviruksen katsottiin olevan vaarallinen juuri tuon iän ylittäneille. Sugrifest-tapahtumaan liittyviä kokouksia olemme pitäneet myös etänä Teams-sovelluksen avulla. Facebook- ja www-sivuillamme olemme kertoneet Suomi-Unkari Seuran ja Unkarin ajankohtaisista tapahtumista sekä oman seuramme eri tapahtumista ja peruuntumisista.

VUOSIKOKOUS. Meillä piti olla sääntömääräinen vuosikokouksemme lauantaina 21.3, mutta tuolloin vuosikokous peruuntui kokoontumisrajoitusten takia. 3.6. saimme vuosikokouksemme pidettyä rajoitusten lievennyttyä. FM Tenho Takalon luennon aiheesta Unkarin viimeiset rauhanvuodet 1938 – 1940 kuulimme 3.6. ennen vuosikokoustamme.

LUKUPIIRI. Unkarin kielen ja kirjallisuuden opettaja Viktória Tóthin vetämä lukupiirimme piti kokoontua kevätkaudella 29.3. ja 26.4, jotka tilaisuudet peruuntuivat. Nyt syksyllä aloittelimme lukupiirimme uudestaan, 6.9 oli ensimmäinen syksyn kokoontumisemme, jolloin keskustelimme Péter Gárdosin kirjasta 117 kirjettä sekä katselimme kirjaan perustuvan filmin Hajnali láz. Seuraava lukupiirimme päivämäärä on vielä sopimatta.

MATKAILUILTA. 8.4. peruuntui tilaisuus, jossa matkatoimistoyrittäjä Mertsi Lindforsin piti kertoa aiheesta Löydä Unkarista muutakin kuin turistikohteita. Hän esitelmänsä olisi kertonut Unkarin tavallisuudesta poikkeavista ja ainutlaatuisista nähtävyyksistä ja olisimme kuulleet lisäksi Luoteis-Unkarin matkailukohteista. Uutta aikaa tälle peruuntuneelle tilaisuudelle ei ole vielä määritelty.

SEURAN MATKA UNKARIIN. Tampereen Suomi-Unkari Seura on useaan otteeseen joka toinen vuosi tehnyt seuramatkan Unkariin. Olemme käyneet jo monissa osissa Unkaria sekä myös unkarinkielisillä alueilla Unkarin rajojen ulkopuolella. Maan lounaisosa on kuitenkin vielä meiltä kokematta ja näkemättä. Siksi tätä tienoota oli suunniteltu seuraavaksi kohteeksemme tänä syksynä. Kuitenkin koronaviruksen estotoimet estivät tämän retken toteutumisen toistaiseksi, ehkä ensi vuonna pääsemme tälle retkelle.

SAUNARETKI. Olemme järjestäneet keväisin tapaamisen Ylöjärven Louhennokassa. Tänä vuonna tilaisuus siirrettiin loppukesällä pidettäväksi. 22.8. kokoonnuimmekin Lempiänniemen kainaloon Louhennokkaan. Ohjelmassa oli unkarilaisen kalakeiton nauttimista, kahvia, jutustelua ja tietysti saunomista ja uintia sekä lisäksi paljukin oli käytössämme.

SUKUKANSAPÄIVÄ. SUGRIFEST – sukukansapäivä on yhdessä Tampereen kaupungin kulttuuritoimen ja eri ystävyysseurojen kanssa järjestettävä tapahtuma, joka on perinteisesti pidetty lokakuun puolivälin tienoilla. Sugrifest on sisältänyt musiikkia, elokuvia, luentoja, keskustelutilaisuuksia, työpajoja, ym. sekä markkinointitapahtuman, jossa olemme myyneet unkarilaisia mausteita, käsitöitä ja kirjallisuutta. Tänä syksynä koronan takia tämä tapahtuma siirtyy ensi vuoteen. Facebookin Sugrifest-sivuille tullaan lisäämään videoita ja muuta sukukansojen toimintaan liittyvää, esim. tietoa erilaisista luento-, musiikki- ym.tapahtumista.

LEIVONTAILTA. Joulumyyjäisiämme ajatellen järjestämme leivontaillan 27.11. Kalevan kirkon keittiöllä Kalevan seurakunnan Unkari-piirin jäsenten kanssa.
MYYJÄISET. Joulumyyjäiset ja pikkujoulu päättävät syyskauden. Myyjäiset pidämme 28.11. Kalevan kirkolla yhdessä Unkari-piirin kanssa. Pikkujoulumme on 11.12. Laikun luentosalissa.

Pyrimme kertomaan tulevista tapahtumistamme seuramme www-sivuilla ja facebookissa. Lisäksi uusi Unkarin uutiset -lehti tulee vielä jäsenillemme postissa tämän syksyn aikana.